Am stabilit cu FMI că în 2012 se vor reîntregi salariile bugetarilor
Scuzați-mă că duminica dau aceste informații dar mi se pare că lipsa de informații sau cunoștințe duce discuția în direcții absolut eronate. În ultima perioadă se caută sacul cu bani, pe care guvernul care se pregătește să plece spune că l-a lăsat, iar guvernul care se pregătește să vină spune că nu l-a găsit. Nu vreau să fiu arbitru între partdie, însă pentru corecta informare doresc să știți că în rezerva Ministerului de Finanțe se află peste 5 miliarde de euro, bani împrumutați pentru a putea plăti la timp creditele scadente care vor urma. S-a făcut această rezervă ca România să nu mai fie vulnerabilă la împrumuturi prompte. România este în afara acestui risc. România avea obligația să fie prudentă, din cauza crizei în care au fost aruncate zece țări din Uniunea Europeană. Este o rezervă strategică a României care nu poate fi folosită pentru nimic altceva. Unde sunt banii de salarii? Aceștia sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februaie și la cea din 2011, înainte de a se scrie bugetul, am stabilit că în anul 2012 intenția Guvernului este să reîntregească salariile.
Rezerva pentru plata salariilor dacă economia nu a mers pozitiv este în dreptul de a modifia deficitul de la 1,9 la 2,2%. Privind ultima evoluție, este clar că deficitul este mai mic, 1,84%. La mijlocul anului, guvernul va putea crește deficitul prin corectarea bugetului de stat, de la 1,9%, deși acum este de 1,84, la 2,14%. Deci, avem spațiu fiscal pentru a plăti integral diferența de salarii pentru bugetari. Din acest motiv spun că este doar o decizie politică, având în vedere, fondul de pensii, fondul de sănătate,s usțin fără rezerve că asta este soluția pentru România, în acest moment în care Europa se autodeclară în recesiune.
Trebuie să discut cu Victor Ponta (premierul desemnat n.r.) și Florin Georgescu (ministrul Finanțelor, n.r.) pentru a găsi o soluție legală și financiară și pentru problema generată de decizia Curții Consituționale. Niciodată, la ultimele trei misiuni, nu am spus FMI, că nu trebuie să revenim la salariile dinainte de 2012, și, ca și în Parlament și astăzi în discuțile cu Fondul nu puteam să susțin decât același lucru. Oamenii au credite, ei au fost cei care suportat cel mai greu efectele măsurilor de austeritate. Prioritatea este restabilirea salariilor în sectorul bugetar”, a declarat Traian Băsescu.
Vreau să știu că în fiecare comună există o salvare
Șeful statului a vorbit și despre privatizările companiilor de stat.
„Nimeni nu vorbește priviatizarea integrală a Hidroelectrica sau Romgaz. Statul trebuie să fie majoritar, dar procentele de 15 la sută din domeniul privat sunt necesare, pentru că oferă resursele necesare pentru retehnologizare. Problema privatizării trebuie gestionată în măsura în care aceasta aduce o modernizare a infrastrcuturii acestor companii”, a adăugat Băsescu, după discuția cu membrii misiunii FMI.
”Legea Sănătății rămâne o prioritate. Până când la finanțaera sistemului de sănătate nu va avea acces și sectorul privat noi nu vom avea un sistem medical de calitate. Eu am o asigurare pe care a trebuit să o achit unei case de sănătate de undeva din Europa, pentru a putea avea acces la sistemul de sănătate de oriunde din Europa. Vreau să pot să mă asigur suplimentar cu banii mei, aici, în România. Vreau să știu că există în orice comună o salvare (…) În rest, vă doresc o după-amiază plăcută, iar parcul Herăstrău vă așteaptă”, a conchis Băsescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro