Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Aceasta este decizia pe care a stabilit-o recent ÎCCJ, decizia fiind definitivă.
Acest lucru antrenează și pierderea privilegiilor în calitate de fost șef al statului.
La scurt după anunțul instanței, SPP i-a retras protecția, iar Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a anunțat că Băsescu şi familia sa au obligaţia de a elibera locuinţa de protocol în termen de 60 de zile.
CEDO și CCR
Inițial, fostul preşedinte a anunțat pe Facebook că a luat notă de decizia instanței, dar că va face demersurile legale la CEDO în această speță.
Într-o intervenție, joi, la România TV, fostul șef al statului a dat de înțeles că va ataca la Curtea Constituțională legea prin care i-au fost retrase drepturile.
Mă voi adresa CEDO exact cu această solicitare: să fiu judecat pe ceea ce eu am scris, și s-ar putea să constatăm că nu am avut parte de un proces corect. Nu știu, vom vedea. Și, al doilea lucru, voi face toate demersurile necesare pentru a constata dacă legea de modificare a Legii 406 este constituțională, asta vă pot spune cu certitudine.
Traian Băsescu:
Legea care prevede că drepturile acordate foştilor şefi ai statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii a fost promulgată în octombrie anul trecut.
Actul normativ aduce modificării Legii 406/2001, care stabilește că foștii şefi ai statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
- folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
- o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu;
- pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
„Voi cumpăra acest apartament, ca măsură de siguranță”
Băsescu spune că nu va aștepta verdictul Curții Constituționale pentru a-și rezolva situația locativă.
„Lucrul la care eu m-am gândit în mod cert este să-mi găsesc o locuință. Așa am stabilit cu soția, să căutam un apartament. Nu voi sta să aștept cumpărarea apartamentului legat de termenele de la CCR. Voi cumpăra acest apartament, ca măsură de siguranță.
În ceea ce privește constituționalitatea legii nu eu voi stabili termenele, ci CCR. Dacă termenele se încadrează în cele 60 de zile, este perfect. Am fost președintele României, am dreptul să apăr dreptul unui președinte al României, dar decent, în limita legii. Nu venind la televizor să-mi latru mânia, pentru că nu sunt mânios. Pur și simplu tratez lucrurile așa cum sunt.
Traian Băsescu:
„Nu m-a sunat nimeni”
Fostul președinte a fost întrebat de ce nu rămâne cu chirie în vila sa de protocol primită de la RA-AAPPS:
„Deocamdată, prin ordonanță de urgență este desemnată ca reședința oficială, or mie mi s-a luat dreptul de a sta într-o reședință rezidențială. Ar trebui să existe ordonanță de urgență, să fie scoasă din circuitul reședințelor rezidențiale, ceea ce nu voi spera să se întâmple”.
Dar și dacă a fost sunat de vreun oficial al statului român sau de alți colaboratori ai săi în această perioadă: „Nu m-a sunat nimeni, cum nu cred că l-a sunat nimeni nici pe domnul Iliescu să îi spună că este acuzat de genocid, cum nu l-a sunat nimeni nici pe Ceaușescu. Nu l-a sunat nimeni să-i zică că te împușcăm și a fost dus la judecată”.