Hunedoreanul Traian Preda a devenit inginer în prelucrarea lemnului în anii 80. A vânzut mobilă din PAL și chiar termopane, însă a înțeles că lemnul masiv și cel stratificat sunt mult mai apreciate. Recent, Traian Preda și echipa sa au fost contactați de o firmă care renovează celebrul castel Hainfeld din Austria, notează replicahd.ro. Românii sunt cei care au preluat sarcina realizării ferestrelor.
„Este cu adevărat o provocare. Castelul are peste 100 de geamuri, sunt 54, de fapt, dar duble. Am mers să vedem, să luăm măsurile, să aflăm cerinţele. Tot lemnul este distrus, totul trebuie refăcut. Avem cerinţe clare – trebuie să respectăm la milimetru dimensiunile, să folosim lemn de molid pentru marea majoritate, iar pe faţadă, de stejar. Pentru că este o lucrare de patrimoniu, vom folosi sticlă obişnuită, simplă. Trebuie respectate chiar şi formele vechi ale feroneriei, ceea ce e din nou o provocare!”, a explicat Traian Preda, care spune despre el că este „inginer de lemne”
Deveanul lucrează încă din toamna anului trecut pentru proprietarul castelului austriac.
„Totul se lucrează îngrijit, cu atenţie. Se aplică şi o tehnologie de patinare-învechire. Practic, lemnul se „perie” pentru a primi acel aspect de vechi. Nu mă gândeam eu când am dat la liceu că voi ajunge să lucrez la castele din vechiul imperiu. Acum, că mă gândesc, pot spune că nu eu am ales lemnul, ci el m-a ales pe mine”, a spus Traian Preda.
Inginerul spune că a mai lucrat în țară pentru clădiri de patrimoniu și a avut comenzi pentru clienți din Paris și din Barcelona.
„Există o anumită lume bună a lemnului. Lemnăria, mobila din lemn masiv nu este alegerea majorităţii. Lemnul este scump, munca şi migala te costă, dar gusturile… vorba aia: nu se discută. Ştiţi că trăim într-o ţară unde foarte mulţi se cred specialişti în mai toate domeniile. Eu cred că sunt câştigaţi cei care pariază pe specialişti şi aleg să le asculte sfaturile”, spune Preda, pentru replicahd
Potrivit sursei citate, lemnul este tratat cu produse pe bază de apă care îl protejează împotriva umidităţii, a razelor soarelui, a fenomentlui îngheţ-dezgheţ repetat. În acest mod, lemnul este „încurajat” să respire și îi este mărită astfel durata de viață.
„Nici nu mă pot gândi la un compromis între lemn şi artificial, nu vreau să fac uşi din pvc sau mobilă din pal. Orice asemenea comandă este refuzată din start, clientul merge pe sfatul meu sau îşi alege alţi meşteri. Lemnul este un material nobil, care trebuie respectat şi te respectă la rândul lui. Are caracter şi dă personalitate spaţiului. Dacă este bine prelucrat, mai multe generaţii se pot bucura de frumuseţea lui. Lemnul nu se va demoda niciodată, are căldură, frumuseţe, tot!”.
Castelul Hainfeld este cel mai mare castel pe apă din Styria care şi-a scris istoria cu proprietari precum orientalistul Hammer-Purgstall, notează sursa citată. Zidurile acestui monument istoric au servit drept cadru pentru primul roman vampir „Carmilla, vampirul feminin”.
Austriecii își propun să atragă turiștii cu astfel de mituri. De altfel, există o expoziție legată de vampiri la Muzeul orașului Graz. „Carmilla” este o nuvelă din 1872 a autorului irlandez Joseph Sheridan Le Fanu, în care este descrisă întâlnirea unei tinere femei cu un vampir de sex feminin pe nume Carmilla.
Citește și Divorțurile anului 2017! Andreea Marin a dat tonul!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro