„Pasajul uneşte un spaţiu al latinităţii noastre şi este un loc unde putem învăţa istoria”, explica în anul 2012 academicianul Razvan Theodorescu, la inaugurarea Pasajului Latin din Bucureşti. Practic, nu pasajul a fost inaugurat, acesta a fost construit în 1970, ci noua sa faţă, adică efigiile în bronz ale lui Traian şi Decebal, care se uită unul la altul, precum şi zece secvenţe de pe columna lui Trian din Roma – respectiv cum s-au bătut armatele romane cu cele ale dacilor – în ghips, polimeri şi răşină sintetică. Ceva solid… Lecţia de istorie a costat 440.000 de euro, fără licitaţie.

Deşi cuvântul inaugurare înseamnă punere în funcţiune, oficial, a unei chestii care este funcţională, anul acesta toate armatele din Pasajul Latin au fost date jos, iar Decebel (TATI, cum a scris cineva în dreptul lui) şi Traian (cu ochii sângerând, semn că nu prea este pe placul publicului din România) au rămas singuri.

Conform Primăriei Capitalei, scenele de pe Columnă au fost luate de artistul plastic Valentina Adriana Ivan pentru a fi transpuse în bronz. „Precizăm ca Pasajul Latin se află în administrarea Primariei sectorului 3”, ne-a explicat Primăria Capitalei. Lovitură de pedeapsă însă de la Primăria Sectorului 3: „Primăria Sectorului 3 asigură zilnic curăţenia în Pasajul Latin, dar de amenajarea şi mentenanţa acestuia se ocupă Primăria Municipiului Bucureşti”. Turnarea în bronz a armatelor costă 338.000 de euro… Cine va da banii oare, Primăria Capitalei, sau Sectorul 3?
 
 

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News