mearga „intins” pe noul drum. Se simte excelent si e fericita. Ea e unul din putinii romani care traiesc cu doua organe „de imprumut”. Altfel spus, au trecut prin operatii complicate, de dublu transplant.
„N-am mai reusit de ani de zile sa ma bucur de vara. Acum, ca mi-am luat si licenta, chiar pot sa stau linistita si sa ma relaxez”, isi spune Mihaela povestea. incepe cu finalul, pentru ca e unul fericit. Dupa ce ani de zile s-a luptat cu boala, fata a invatat de ceva vreme ca a avut dreptul la un al doilea inceput. Organismul ei a s-a pus „pe picioare” si nu-i mai face atatea probleme dupa ce in doua etape a primit „organe de imprumut”.
Prima operatie extrem de complicata prin care a trecut a fost in anul 2001. Mihaela Balanean isi aminteste cu exactitate si ziua, 26 septembrie, pentru ca a trecut prin niste emotii cumplite. „Era vorba despre un transplant de ficat. Nu prea stiam eu mare lucru despre operatie si normal ca mi-a fost frica. Se dadea o lupta intre mine, intre acea frica de necunoscut pe de o parte si speranta ca voi scapa de boala pe de alta parte”, spune tanara. Operatia a facut-o la Bucuresti, la Institutul Fundeni, iar medicul care s-a ocupat de caz a fost profesorul Irinel Popescu. „Am avut noroc”, zambeste Mihaela. „N-am avut nici un fel de complicatie, chiar medicii mi-au spus ca am evoluat foarte bine”. Despre donatorul de la care a primit ficatul nu stie decat ca era un tanar aflat in moarte cerebrala. „Avea 24 de ani si fusese victima unui accident rutier”.
si totusi, cosmarul ei nu se incheiase. Ramaneau probleme cu rinichii. „Ma simteam rau. Oboseam foarte mult si trebuia sa stau mai mult in pat. Am inceput sa fac si dializa, au fost luni de zile in care ma duceam la tratament, dar nu m-am putut obisnui. Era cumplit de chinuitor”, isi aminteste Mihaela, care este din Zalau. Era pregatita sa faca al doilea pas. Adica al doilea transplant. De data aceasta a fost vorba despre rinichi, iar despre donator stie totul. A fost mama ei. „Transplantul de rinichi, l-am facut la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, la prof. Mihai Lucan. Nu, atunci nu mi-a mai fost frica, pentru ca stiam deja ce inseamna o operatie ca asta. Eram si de doua ori mai fericita ca voi scapa de dializa”, zambeste fata.
Al doilea pas a fost un inceput de drum. Mihaela si-a vazut linistita de facultate, stiinte Politice si Administrative, pe care la un moment dat fusese nevoita s-o intrerupa. „Da, in vara asta mi-am dat licenta la Bucuresti. si am luat-o. E marea mea fericire”, spune mandra.
„Mihaela este un caz fericit, a evoluat foarte bine, iar cele doua transplanturi chiar i-au redat o viata normala. Se simte excelent”, spune prof. Lucan. Medic care in urma cu nici doua luni a mai operat o pacienta, culmea, tot o tanara foarte isteata si curajoasa. si tot cu dublu transplant, doar ca in cazul ei este vorba despre rinichi si pancreas.
„Sufera de diabet de la varsta de 10 ani si era dependenta de insulina. in urma cu vreo trei ani starea ei s-a agravat, au aparut multiple complicatii si facea dializa de trei ori pe saptamana. Dublul transplant a fost si in cazul ei solutia salvatoare”, explica prof. Lucan.
Alina, curajoasa pacienta, in varsta de 27 de ani, din Oradea, mandra ca e „Rac” veritabil, caruia nu-i este frica de nimic, povesteste ca abia asteapta sa se intoarca acasa.
Are o multime de visuri, planuri si sanse. „Poate o sa reusesc intr-o buna zi sa ma angajez. Am lucrat inainte, la o croitorie, dar a trebuit sa ma pensionez pe caz de boala. Sper din suflet sa-mi fie bine, ca in rest ne descurcam noi”, spune Alina. Ei, personal, nu i-a fost frica de operatie, dar recunoaste ca parintilor si celor doua surori ale sale le-a fost cam teama. „M-am gandit doar ca trebuie sa fie foarte complicata operatia, pentru ca aveam nevoie si de rinichi, si de pancreas. Dar la cat m-am chinuit eu pana acum, nu mi se mai pare nimic complicat”.
Promite solemn ca va avea grija ca de ochii din cap de sanatatea ei si ca va asculta de la A la Z toate sfaturile medicilor. „A fost sansa mea ca am putut face transplantul si nu vreau sa stric nimic. O sa tin cu strictete si regimul fara sare, o sa renunt la carnea de porc, la grasimi”.
Alina vrea sa fie un om sanatos. si ea si ceilalti pacienti care au primit sansa unei noi vieti ajutati de doua organe „straine”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News