de transplant realizata in premiera la noi in tara, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, Joli Bodozsolt a primit un rinichi si un pancreas. si sansa de a se reintoarce la o viata normala. Barbatul slabut, cu ochi mari si foarte veseli, e de un optimism iesit din comun. Se bucura din tot sufletul de plimbarea prin soarele care rasfata curtea spitalului. Ba chiar isi permite un mic "rasfat": isi da la o parte masca verde care-i protejeaza gura si nasul. "E bine s-o port cand nu sunt in salon. Asa, sa ma feresc de microbi", imi explica. Numele de "Joli" i se potriveste ca o manusa. Rade cand imi spune ca e exact ca in jocul de rummy, "piesa aia pe care toata lumea vrea s-o aiba". Multi il striga insa si Bodo, asa ca s-a obisnuit cu amandoua variantele.
Vorbeste despre operatia prin care a trecut cu detasarea cu care ar povesti despre o plimbare prin parc. Nu i-a fost frica nici o secunda. isi dorea prea mult sa nu mai fie atat de bolnav, incat ar fi riscat orice. De ani de zile, Joli sufera si de diabet si de insuficienta renala. "Faceam dializa din doua-n doua zile la spital, la Petrosani. Ca eu de acolo sunt. si acum un an m-au trimis aici, la Cluj, la control. Urma sa fac un transplant, dar nu stiam exact cand. Acum, in luna iulie, ma chemasera la analize. si s-a intamplat si operatia. Da, chiar pe data de 13, intr-o marti. Daca mi-a fost frica de ziua aia? Nu, ca n-aveam ce pierde", spune simplu barbatul.
A ajuns sa fie primul pacient din Romania care a beneficiat de un dublu transplant, de rinichi si pancreas. Prof. Mihai Lucan, medicul care a realizat transplantul, isi aminteste ca, intr-adevar, Joli a fost foarte norocos. "Pe lista de asteptare inaintea lui mai erau inca trei pacienti. Dar in cazul fiecaruia dintre ei a intervenit cate ceva. A fost sansa lui Joli, care era si compatibil cu donatorul, un barbat din Targu Mures, de la care s-au prelevat organele. Operatia in sine a durat in jur de patru ore. Pregatirea si ingrijirea postoperatorie sunt insa si ele foarte importante in aceste cazuri. Este una dintre cele mai complexe operatii, avand in vedere cantitatea enorma de munca atat de dinainte, cat si de dupa momentul transplantului. Am colaborat insa cu o echipa extraordinara de specialisti in mai multe domenii. Evolutia pacientului a fost foarte buna", ne-a explicat acesta.
Pana in momentul de fata, in afara de Joli, a mai beneficiat de o operatie de acest tip inca o pacienta, starea ei fiind buna.
Joli recunoaste ca nu e fericire mai mare decat sa te trezesti intr-o dimineata stiind ca ai o sansa noua. "Acuma sper ca n-o sa mai fiu bolnav. Ca am tras toata viata. Poate ca o sa-mi gasesc iar ceva de munca, poate ma insor... Ai mei sunt ei si foarte fericiti", spune barbatul, cu o urma de tristete in glas. ii e foarte greu sa vorbeasca despre familia lui, mai ales ca destinul nu l-a ajutat nici aici. si-a pierdut si mama si tatal, iar locul lor a fost luat de matusa Luci. "Ea ma ingrijeste. Mai am inca doi frati si o sora geamana. stiti ca eu o simt pe ea? Adica, daca o doare ceva sau nu-i e bine, eu stiu", spune, mandru, Joli. Fratii lui sunt insa imprastiati prin tara, casatoriti, la casele lor. "Doar eu stau in Petrosani. Dar pastram legaturile, normal".
La fel de greu cum ii e sa vorbeasca despre familie ii e si sa spuna ca nu o duce tocmai bine cu banii. De inteles, atat timp cat trebuie sa se descurce dintr-o pensie de doua milioane si ceva de lei pe luna. "Am lucrat ca paznic multi ani, dar m-am pensionat. Pe caz de boala", se multumeste Joli sa spuna, ocolind delicat subiectul.
Nu vrea sa se mai gandeasca la lucruri triste, pentru ca acum parca a prins aripi. Abia asteapta sa vada cum e ca timpul sa nu i scurga doar intre vizitele la medic si sedintele de dializa. (Elena Alexa)