Gheorghe, bunicul donator, este din localitatea ieseana Bosia si este mandru ca si-a putut salva nepotul. Beneficiarul interventiei a fost nimeni altul decat nepotul sau, Razvan, in varsta de 9 anisori. Timp de trei ani suferea de insuficienta renala, avad nevoie lunar de sedinte pentru dializa. “Pana acum, este cel mai tanar pacient care a suferit o operatie de acest tip la noi la Iasi, inedit fiind faptul ca donatorul a fost chiar bunicul sau, in varsta de 61 de ani. Este o premiera. In cadrul interventiei, eu m-am ocupat de vasele sangvine, in timp ce prof. dr. Costica Novac si prof. dr. Covic au asigurat partea de nefrologie. In prezent, atat copilul, cat si donatorul se simt bine si vor mai ramane in spital caeva zile sub observatie” a declarat prof. dr. Grigore Tinica, directorul Centrului de Cardiologie Iasi.
“Nepotul este ca si baiatul meu, l-am crescut de mic, iar problema lui a aparut in august, cad a inceput sa se simta rau. Avea tulburari gastrice si probleme la un picior, mergea schiop. Parintii l-au luat acasa, iar pe 13 august, l-au dus la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi. A fost internat imediat si i s-a facut dializa. Verdictul a fost dur, copilul avea rinichii grav afectati si nu putea trai decat cu dializa, iar doctorii au spus ca singura sansa e un transplant renal. Cum asa ceva e greu de realizat si se fac liste de asteptare, medicii au sugerat sa cautam un donator din familie. Am mers cu totii la analize, sa vedem cine este compatibil pentru realizarea unui transplant si cand credeam ca nu sunt sanse sa-l putem ajuta, am primit vestea cea buna ca eu sunt compatibil. Nu am mai stat pe gaduri si am acceptat” a spus bunicul Gheorghe. El a stat internat la Spitalul “Parhon” din Iasi, iar cu doua etaje mai jos se afla nepotul. “Cad ne punem pe picioare, vom merge la copiii care fac dializa la Spitalul „Sf. Maria” sa-i invitam la o excursie si la o petrecere de Mos Craciun. O sa ne ocupam de organizare si le vom oferi copiilor si cadouri” a mai adaugat bunicul donator.
In Romania, 85% din bolnavi sunt salvaoei de donatori vii
Primul pas in transplant il constituie convingerea familiilor decedatului sa spuna „Da” atunci cand li se cere consimtamantul pentru prelevarea de organe. Transplantul nu este o interventie pe care medicii o fac de dragul senzationalului, ci pentru a-i ajuta pe cei care nu au alta sansa ca sa traiasca.
În Romania, de exemplu, 85% din totalul acestor interventii se realizeaza cu organe provenind de la donator viu, in timp ce in SUA 33%, iar in Spania doar 1%. Dr. Victor Zota, coordonatorul Agentiei Nationale pentru Transplant, vrea sa simplifice procedura si sa instituie acordul prezumat. „Acesta presupune ca persoana aflata in moarte cerebrala sau fara activitate cardiaca este considerata automat donator de organe. Dorim legiferarea acestui act” afirma dr. Zota.
1.430 de romani au organe de imprumut
In Romania, 1.430 de persoane traiesc, in prezent, cu rinichi, ficat sau inima de imprumut. Alte 1.200 de persoane sunt pe lista de asteptare pentru transplant. 650 dintre transplantati sunt inscrisi in Asociatia Transplantatilor Renal. ”95% din transplantati se aleg cu infectii, mai mult sau mai putin grave. Imunitatea organismului e scazuta din pricina terapiei post-transplant cu imunosupresoare. Aceste medicamente previn respingerea organului transplantat. O astfel de terapie inseamna circa 30 de milioane pe luna, bani suportati de Programul National de Transplant. Incercam sa le usuram viata persoanelor care traiesc cu organe de „imprumut””, ne-a declarat vicepresedintele Asociteiei Transplantatilor Renal.
In plus, firmele au retineri sa angajeze astfel de persoane. ”In primul an dupa operatie, noi suntem incadrati cu handicap gradul I, iar in al doilea an cu gradul II, ceea ce inseamna capacitate de munca 30% si o pensie de handicap de circa doua milioane de lei vechi”, mai spune vicepresedintele Asociatiei Transplantatilor. O persoana cu transplant nu are voie, toata viata, sa faca plaja, sa stea in frig, umezeala sau aglomeratie si nu are voie sa se enerveze. In cazul renalilor, supararile dau, efectiv, dureri, junghiuri in organul transplantat.
„Mama mi-a redat viata”
De mai bine de noua ani, bucuresteanul Radu Nae, in varsta de 48 de ani, traieste cu rinichiul mamei sale. Dupa patru ani de dializa, din pricina unei insuficiente renale cronice, el a ajuns la transplant. Femeia care l-a adus pe lume l-a nascut, practic, a doua oara. Mama sa, Ioana Stefan, pe atunci in varsta de 69 de ani, i-a donat un rinichi. Testele au dovedit o compatibilitate aproape perfecta. La radul ei, doamna Stefan, acum in varsta de 78 de ani, se simte foarte bine si se bucura ca si-a putut salva fiul de la moarte. ”Efectiv am simtit momentul in care rinichiul mamei mele a inceput sa functioneze in organismul meu. Mama mi-a redat viata” ne-a declarat Radu Nae.