Situată la sute de kilometri distanță de Europa și cu o suprafață de doar puțin peste 17 km pătrați, insula a raportat un singur caz de coronavirus de la începutul pandemiei. Lipsa cazurilor nu le-a adus neapărat și liniștea locuitorilor. Frica de o eventuală răspândire a virusului i-a ținut tot timpul în alertă.
Insula are un singur ventilator, nu are destule paturi de spital, iar un focar de COVID-19 ar fi putut fi devastator.
„Ne-a fost foarte teamă că cineva va veni și ne va contamina pe toți, ca pe o barcă”, a spus Goreti Melo, una dintre cele două asistente medicale ale insulei.
Acum, singurul doctor al insulei a anunțat că a încheiat vaccinarea a 322 de persoane cu a doua doză de vaccin COVID-19, adică aproximativ 85% din populația insulei. Imunitatea de turmă e aproape, a mai spus el.
Așa că măsurile au început să fie deja relaxate. Locuitorii insulei se pot întâlni în cafenele, baruri și restaurante, fără multe restricții. Masca de protecție nu mai este obligatorie în spații deschise, iar școlile sunt deschise.
Trăim deja o viață foarte apropiată de cea normală. Și urmează să fie mai bine de atât.
Antonio Salgado, singurul medic de pe insula Corvo:
Locuitorii simt însă efectele pandemiei, care le-a afectat turismul. Deși sunt obișnuiți cu o viață liniștită, lipsa turiștilor l-a făcut pe Fernando Camara, ghidul turistic al insulei, să caute alte activități: merge cu elevii de liceu în excursii la craterul vulcanului care domină insula.
În acest moment, Corvo este raiul. Este un loc unic în lume. Am avut un singur caz de COVID pe insulă, care a venit din afară, de pe continent, și a fost detectat. Am continuat să trăim normal aici, respectând regulile emise de Ministerul Sănătății.
Carla Santos, profesor de portugheză