«Ne-am ajutat unii pe alţii»
“Eram în tramvaiul din mijloc, nu mă urcasem de mult timp şi stăteam la burduf. Când s-au lovit unul de altul am intrat cu capul în ceva tare. A fost un coşmar! Când mi-am revenit, oamenii erau pe jos răniţi, iar după ce s-au deschis uşile am văzut că erau foarte mulţi accidentaţi şi în celelalte tramvaie. Ne-am ajutat unii pe alţii până au venit ambulanţele. Nici nu mi-am anunţat familia ca să nu o sperii”, ne-a zis Stan Botea (43 de ani). Din fericire, bărbatul, deşi a ajuns la spital cu multiple traumatisme faciale, nu avea răni foarte grave şi a fost externat.
«Mi-au intrat cioburi în cap»
Andrei Orban, în vârstă de 27 de ani, se afla, în momentul impactului, în cel de-al doilea tramvai implicat în accident. “Eram în ultima parte a tramvaiului şi m-am trezit cu tot geamul din spate în cap. Mi-au intrat în piele mai multe cioburi, doctorii abia au reuşit să mi le scoată”, ne-a spus tânărul. Andrei a fost tratat de medicii de la Spitalul Universitar din Bucureşti. Deşi acesta avea multiple traumatisme la cap şi i s-a recomandat să rămână sub supravegherea specialiştilor, a preferat să plece acasă.
«Sângele îmi şiroia pe faţă»
Cristina se afla în tramvaiul prins la mijloc care a şi deraiat în urma izbiturii. Fata îşi aminteşte doar că a fost împinsă brusc din spate şi imediat sângele a început să-i curgă din frunte. “După izbitură m-am dezmeticit, dar sângele îmi şiroia pe faţă. Am ieşit din tramvai şi am cerut ajutorul medicilor, dar erau toţi ocupaţi cu alţi răniţi”, ne-a povestit Cristina (26 de ani), în timp ce părăsea Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde fusese adusă de iubitul ei cu maşina. “Nimeni nu m-a băgat în seamă, stăteam lângă tramvaie şi aşteptam. L-am sunat pe iubitul meu, care m-a adus la spital”, ne-a spus tânăra.
Vatmanul, traumatizat de ce i s-a întâmplat
Unul dintre actorii principali, vatmanul celui de-al treilea tramvai, a ajuns la Spitalul Floreasca mai mult speriat decât rănit. Bărbatul avea mai multe traumatiste la nivelul membrelor, iar după ce poliţiştii i-au luat declaraţii şi medicii i-au făcut investigaţii, a putut să plece acasă. “Ultimul lucru pe care mi-l amintesc e că am intrat în plin în tramvaiul din faţă”, ne-a declarat vatmanul. Soţia bărbatului care a venit într-un suflet la spital ne-a spus că a aflat de la televizor de tragedia în care a fost implicat soţul ei.
Au folosit o ambulanţă specială, în care întră până la 11 răniţi
La locul cumplitului accident a ajuns, împreună cu cele 15 echipaje de prim ajutor, şi o autospecială SMURD pentru transportul victimelor multiple. Aceasta este o maşină cu caracteristici militare, cu tracţiune 4×4. Ambulanţa poate transporta până la 11 persoane, inclusiv personalul medical. E dotată cu cinci paturi pentru bolnavii în stare gravă şi încă patru tărgi pliante care pot fi folosite în caz de urgenţă. În timpul intervenţiei de la Pasajul Lujerului, autospeciala a transportat, în mai multe rânduri, răniţi.
Cifrele haosului
- 300 – Numărul călătorilor din cele trei tramvaie
- 92 – Numărul răniţilor ajunşi la spital
- 7 – Numărul persoanelor rămase în spital
- 021.601.26.37 – Ai rude implicate în accident? Poţi suna la linia telefonică înfiinţată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro