Salvamontiștii sunt cei mai revoltați din cauza deciziei. Drumul este singura cale de acces spre Piatra Arsă, iar turiștii răniți pe munte vor ajunge la spital, pe drumuri ocolitoare, în aproape trei ore.

Transbucegi face legătura între județele Prahova și Dâmbovița

Transbucegi, inaugurat fără elemente de siguranță

Drumul județean 713 a fost inaugurat cu surle și trâmbițe în urmă cu trei ani. Atunci, autoritățile garantau că șoseaua, care duce către Platoul Bucegilor și ajunge la 1925 de metri altitudine, va fi accesibilă pe toată perioada anului, în urma unei investiții de 50 de milioane de lei. Turiștii s-au bucurat că pot ajunge cu mașina la Piatra Arsă şi Bolboci, județul Dâmbovița.

Transbucegi sau „Drumul Babelor, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, a fost dat circulației, fără să aibă instalate elemente de siguranță.

Glisierele metalice, parapeții și indicatoare de semnalizare au fost însă montate cu timpul. Autoritățile au invocat încă un motiv pentru a opri circulația pe Transbucegi pe timpul iernii.

Transbucegi, închis de neînțelegerile dintre demnitari

Reprezentanții Consiliilor Județene din Prahova și Dâmbovița nu au ajuns la un numitor comun în privința firmei care să se ocupe de deszăpezirea drumului.

Deja la peste 1000 de metri altitudine a început să ningă, iar drumul cu serpentine periculoase le poate crea mari probleme şoferilor.

Autoritățile nu au acordat un contract de deszăpezire pentru Transbucegi

Drumul scurta intervenția salvamontiștilor

Închiderea drumului îngreunează şi acţiunile de salvare în partea superioară a muntelui. Dacă şoseaua ar rămâne deschisă şi s-ar interveni cu material antiderapant,  turiștii răniți ar  putea fi preluaţi de la Piatra Arsă şi transportaţi la spital în maxim o oră. În caz contrar, intervenţia se prelungeşte.

„Să ştiţi că avem mare nevoie de acest drum. La Piatra Arsă este singura cale de acces. Pierdem în jur de 2 ore pe Moroieni ca să ajungem în judeţul Dâmboviţa şi de acolo să venim la Sinaia. Ar fi benefică deszăpezirea lui pentru că intervenţiile se fac foarte urgent. Fiecare minut contează”, a precizat salvamontistul Petronel Ştefan.

Salvatorii susțin că închiderea drumului pe timp de iarnă îngreunează intervențiile pe munte

Transbucegi are o lungime de 16 kilometri. 10 dintre aceștia traversează județul Dâmbovița, iar restul de șase județul Prahova. Drumul a fost reabilitat în parteneriat între cele două judete. Potrivit autorităților, lucrările nu sunt încă gata și au termen de finalizare în 2017.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News