Din discuție rezultă clar că informația transmisă în cursul zilei, potrivit căreia președintele american a încercat să-l determine pe Zelenski să înceapă o anchetă împotriva lui Hunter Biden, este adevărată.
Potrivit notelor, Donald Trump i-a cerut liderului ucrainean să examineze suspiciunile de corupție care îl implică pe fiul lui Joe Biden, posibilul contracandidat al său la alegerile prezidențiale de anul viitor și fost vicepreşedinte al SUA în timpul lui Barack Obama.
Prima dată informațiile privind discuția purtată telefonic de cei doi a fost lansată în spațiul public de un „avertizor de integritate” (whistleblower) din comunitatea de intelligence care a depus o plângere împotriva lui Donald Trump.
Imediat după aceea, democrații l-au acuzat pe președinte că a solicitat ajutor străin pentru a distruge un rival, iar în acest sens au anunțat că vor demara procedura de destituire.
În conformitate cu Constituția SUA procedura de impichment față de un președinte american poate fi începută pentru „trădare, luare de mită sau alte infracțiuni și infracțiuni înalte” și poate duce la destituirea sa din funcție.
Potrivit transcriptului convorbirii pe care Trump a avut-o pe 25 iulie cu omologul său ucrainean președintele american a spus: ”Există multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigaţia şi mulţi doresc să afle despre aceasta, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba … Pentru mine sună oribil”.
Drept răspuns, Zelenski i-a spus că este ”la curent cu această situaţie” şi ”Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (…) El sau ea va examina această situaţie, în mod specific compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de aceasta”.
După publicarea documentului, Donald Trump a spus că publicarea transcriptului conversaţiei telefonice dovedeşte că nu a făcut ”nici cea mai mică presiune” asupra acestuia privind investigarea fiului lui Joe Biden şi că tot scandalul în acest caz este o ”vânătoare de vrăjitoare” la care contribuie şi ”ziarişti corupţi”.
”Nu a fost nici cea mai mică presiune”, a spus Trump, foarte înverşunat, în timpul Adunării Generale a ONU. ”Este probabil cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană (…) Este o ruşine”, a adăugat el.
Președintele Ucrainean, a negat la rândul său că Trump a făcut presiuni asupra sa. ”Nimeni nu poate face presiuni asupra mea pentru că eu sunt preşedintele unui stat independent”, a afirmat Zelenski în faţa jurnaliştilor în marja Adunării Generale a ONU la New York. ”Singura persoană care poate face presiuni asupra mea … este fiul meu, de 6 ani”, a mai spus Zelenski.
Trump riscă demiterea
Preşedintele american tocmai a ieşit dintr-un alt scandal, care a durat doi ani, cu privire la implicarea Rusiei în campania electorală din 2016. Odată lansat raportul procurorului special Robert Muller, comentatorii se aşteptau ca Democraţii să lanseze procedura de punere sub acuzare a lui Trump. Acest lucru nu s-a întâmplat. Jurnaliştii au pus acest lucru pe seama temerilor cu privire la apropiata campanie prezidenţială pentru Casa Albă.
Apariţia acestui al doilea scandal major, legat de Ucraina, i-a făcut pe Democraţi să schimbe cursul, însă. Nu puteau ignora de două ori presiunea de a-l pune sub acuzare. Au anunţat, deci, demararea unei anchete parlamentare, care ar urma să se finalizeze cu o punere sub acuzare.
Punerea sub acuzare presupune săvârşirea unor acte de „trădare, corupţie sau alte infracţiuni la nivel înalt”. Cu o majoritate simplă, de 50%+1 din voturi, Camera inferioară a Congresului, Camera Reprezentanţilor, poate adopta moţiunea de punere în acuzare. Aici, Democraţii au majoritate.
Moţiunea ajunge apoi în Senat, unde are loc un proces, nu doar un vot. Procesul se aseamănă cu unul obişnuit din sistemul de justiţie american. Preşedintele Curţii Supreme este cel care va conduce şedinţa, ca judecător, membrii Camerei Reprezentanţilor vor juca rolul acuzării (procurorilor), iar senatorii vor fi juraţi. La finalul acestui proces, Senatul trebuie să voteze punerea sub acuzare. Preşedintele este îndepărtat din funcţie cu votul a două treimi din senatori, iar vicepreşedintele SUA, Mike Pence, preia mandatul până la alegeri.