Transferul contribuțiilor va face o economie de 8,9 miliarde lei la bugetul de stat până la finalul lui 2018 și va reduce deficitul bugetului de pensii de la 13,5 miliarde lei la 4,6 miliarde lei, în 2018. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei pentru buget-finanțe din Camera Deputaților, Marius Budăi. Ordonanța se află în Parlament, după adoptarea de către Guvernul condus de Mihai Tudose, la sfârșitul anului trecut.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor declara recent că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat s-a făcut pentru a salva sistemul de pensii. O respingere a ordonanței ar însemna întoarcerea la situația anterioară, ceea ce ar însemna că fondul să pensii să primească anual de la bugetul de stat între 15 și 18 miliarde de lei.Președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților afirmă că în urma transferului contribuțiilor sociale de la angajator la salariat, deficitul de la bugetul de pensii se va reduce de la 13,5 miliarde lei în 2017, la 4,6 miliarde lei în 2018, ceea ce reprezintă o economie de 8,9 miliarde lei la bugetul de stat.

”Mulți au întrebat care sunt beneficiile acestei măsuri. Unul dintre cele mai importante răspunsuri e că, doar în acest an, facem o economie la bugetul de stat de 8,9 miliarde lei, prin reducerea substanțială a deficitului la bugetul de pensii. Acești bani pot fi folosiți pentru investițiile în spitale, școli, drumuri sau alte proiecte de dezvoltare. Ca să vă dați seama, cu acești bani se pot acoperi costurile pentru construcția a 2.500 de creșe și grădinițe, modernizarea a 2.000 de școli și construcția de săli de mese în toate școlile, toate la un loc”, a explicat Marius Budăi.
El adăugat că, prin această măsură, în contul de pensie al angajaților se vor acumula sume mai mari decât în trecut, ceea ce le va asigura o pensie decentă în momentul ieșirii din activitate.
Președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a mai spus că în prezent niciun salariu din România nu a scăzut din cauza măsurii privind transferul contribuțiilor sociale.
”Ca să fie totul foarte clar, în afară de câteva cazuri punctuale, care au fost rezolvate de Guvern, niciun angajator de la stat sau de la privat nu are costuri suplimentare cu salariații în urma acestei măsuri. Deci dacă în privat sunt salarii care au scăzut în această perioadă, oamenii trebuie să știe că e o decizie exclusivă a angajatorului care nu are nicio legătură cu măsura Guvernului”, a precizat deputatul PSD.
Companiile din mediul privat mai pot apela la varianta acordării de bonusuri, în loc de mărire salarială, până la data de 31 martie 2018.
Ulterior, aceşti angajatori trebuie să înregistreze în Revisal contractele cu actele adiţionale care să prevadă noul brut, a declarat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la finalul Consiliului Naţional al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăţia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News