„Nu există încălzire sau apă caldă”, a declarat o angajată a companiei locale de energie Tirasteploenergo, prin telefon, de la Tiraspol, potrivit lui Shaun Walker, corespondentul pentru Europa de Est al ziarului britanic The Guardian. Angajata respectivă a spus că nu ştie cât timp va dura situaţia.
Transnistria, o entitate separatistă susținută de Moscova, primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, de la 09:00 ora României, odată cu expirarea acordului de tranzit dintre Gazprom și Naftogaz.
Un comunicat pe site-ul web al companiei energetice transnistrene precizează că întreruperea livrării de agent termic a intrat în vigoare miercuri la ora locală 07:00, dar că unele facilităţi, cum ar fi spitalele, sunt exceptate, notează news.ro.
Compania recomandă populației să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească reşouri. „Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentul. Acest lucru poate duce la tragedii”, avertizează Tirasteploenergo.
Luna trecută, așa-numitul parlament al Transnistriei a cerut Kremlinului şi Dumei de Stat să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea livrărilor de gaze. Moscova a amenințat la acel moment că îşi va proteja „cetăţenii şi soldaţii” din Transnistria.
Conducerea de la Chișinău şi-a oferit ajutorul pentru locuitorii din Transnistria, cel puţin în cazuri umanitare, dar autorităţile separatiste de la Tiraspol au refuzat.
Până la expirarea acordului de tranzit prin Ucraina, Rusia furniza Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, toate pompate în Transnistria. Cu aceste gaze era asigurată funcţionarea termocentralei electrice de la Cuciurgan (Transnistria), de unde se aproviziona cu energie electrică la un preţ mai mic toată Republica Moldova. Acum Republica Moldova se bazează în proporţie de peste 60 la sută pe importurile de energie electrică din România pentru a-şi asigura necesarul.
Gazprom are posibilitatea de a face livrări de gaze în Transnistria prin rute alternative, dar condiţionează acest lucru de plata unei pretinse datorii mai vechi. Autorităţile din Republica Moldova nu recunosc cuantumul acestei datorii, după un audit extern.
Gazprom susţine că Moldovagaz – companie pe care o controlează – trebuie să-i plătească 709 milioane de dolari, în timp ce Chişinăul afirmă că este vorba de arierate în cuantum de doar 8,6 milioane de dolari. În aceste condiţii, Republica Moldova intenționează să naționalizeze Moldovagaz și atrage atenția că Rusia folosește gazele ca armă politică pentru a o destabiliza, așa cum a făcut în diferite ocazii, inclusiv împotriva Ucrainei și împotriva UE.
Noua criză energetică vine cu câteva luni înainte de alegerile legislative, în cazul cărora Moscova își dorește propulsarea unor partide proruse la guvernare. Rusia a investit zeci de milioane de euro în picarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE și în împiedicarea realegerii Maiei Sandu în funcția de președinte, dar nu a avut succes. Experții semnalează însă că marea miză a regimului de la Moscova o reprezintă alegerile parlamentare.