„Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus – n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova”, se indică într-o rezoluţie adoptată de deputaţii locali.

Cei 600 de „deputaţi de toate nivelurile” din stânga Nistrului roagă Rusia să „apere Transnistria”, ținând cont de faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc în regiune.

În rezoluţia lor, separatiştii transnistreni subliniază și „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Totodată, secretarului General al ONU i se va solicita să ia în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, „pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii”, se mai indică în rezoluție.

La congresul deputaților transnistreni, existau temeri că separatiștii vor cere anexarea la Rusia, după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a spus săptămâna trecută că regiunea va cere să fie alipită la Rusia.

Rezoluţia adoptată nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru „a ajuta Transnistria”, dar, în orice caz, nu solicită o alipire la Rusia.

De altfel, discursurile oficialilor care au luat cuvântul la Congres s-au axat mai mult pe sublinierea independenţei regiunii.

Ce cer punctual separatiştii transnistreni

Deciziile care au fost luate la acest congres de la Tiraspol, șapte la număr, au fost publicate de agenţia oficială de ştiri a regimului transnistrean, citată de News.ro. Acestea sunt:

  1. Să facă apel la Consiliul Federaţiei şi la Duma de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului rus – n.r.) cu solicitarea de a implementa măsuri de protecţie a Transnistriei în condiţiile creşterii presiunii din partea Republicii Moldova. În Transnistria locuiesc peste 220.000 de cetăţeni ruşi. Rusia participă la misiunea de menţinere a păcii pe Nistru şi este garant şi mediator în procesul de negociere
  2. Să se adreseze Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu rugămintea de a ţine cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean garantate de normele internaţionale, de a împiedica Republica Moldova vecină să încalce drepturile şi libertăţile cetăţenilor transnistreni şi de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunilor
  3. Să se adreseze participanţilor la procesul internaţional de negocieri în formatul „5+2” (în care Rusia, Ucraina şi OSCE sunt mediatori, iar SUA şi UE sunt observatori – n.r.).
  4. Să facă apel la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a influenţa conducerea Republicii Moldova să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului internaţional de negociere şi să asigure condiţii pentru o soluţionare civilizată a conflictului
  5. Să adopte un apel către Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI, organizaţie a fostelor republici sovietice creată în jurul Rusiei – n.r.) pentru a preveni escaladarea conflictului pe Nistru
  6. Să adopte un apel către Parlamentul Uniunii Europene, solicitându-i să depună eforturi pentru a preveni presiunea moldovenească şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor transnistrenilor
  7. Să adopte un apel către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a asigura condiţii pentru asigurarea drepturilor sociale şi umanitare, intereselor şi libertăţilor inalienabile ale tuturor locuitorilor din Transnistria

Liderul regiunii separatiste acuză Republica Moldova de „genocid”

În discursul său de la Congres, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a numit patru forme de „genocid” împotriva Transnistriei care au avut loc în ultimii 30 de ani din partea Chișinăului.

El a vorbit despre strangularea economică, distrugerea fizică a unei părţi a poporului, negarea protecţiei juridice, încercarea de a impune cu forţa limba.

„Moldova foloseşte în mod tradiţional dificultăţile globale pentru a dezavantaja Transnistria. Acest lucru este valabil pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice la vremea sa, este valabil pentru pandemie, este valabil pentru ostilităţile din Ucraina”, a acuzat Vadim Krasnoselski, citat de News.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News