Cuprins:
Situația „s-a deteriorat rapid și este una îngrijorătoare”
Compania rusă Gazprom a anunțat sâmbătă, 28 decembrie 2024, că de miercuri, 1 ianuarie 2025, livrările de gaze rusești către Republica Moldova vor fi oprite, întrucât acordul de tranzit dintre Gazprom și Nafotgaz din Ucraina a expirat.
Potrivit notificării trimise de Gazprom, decizia vine ca urmare a neîndeplinirii de către Moldovagaz a obligațiilor de plată stipulate în contractul în vigoare, ceea ce reprezintă „o încălcare semnificativă a acestuia”.
Constantin Borosan, secretarul de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova, a transmis duminică, 5 ianuarie, pe Facebook că situația din Transnistria „s-a deteriorat rapid și este una îngrijorătoare”.
Conform acestuia, oamenii din stânga Nistrului „au început să se încălzească cu echipamente electrice”, ceea ce a dus la „suprasolicitarea rețelelor şi a creat un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune”.
„Deconectări în eventai”
În plus, încă de vineri, 3 ianuarie 2025, în „regiunea transnistreană au început deconectări în evantai ale consumatorilor de energie electrică”, iar acestea au continuat și în weekend, pe 4 și 5 ianuarie.
„Durata deconectărilor variază de la o oră în prima zi, până la 3 ore în a doua zi și 4 ore începând cu 5 ianuarie. Asta în condițiile când livrarea agentului termic este, la fel, oprită, iar noaptea s-au înregistrat temperaturi de până la minus 8 grade Celsius. Deconectările au loc preponderent în orele de vârf – dimineața și seara”, se arată în postarea făcută pe Facebook.
Totodată, Constantin Borosan a îndemnat consumatorii să utilizeze rațional energia, „ca să nu riscăm să avem parte de o experienţă similară și pe malul drept”.
„În continuare este importantă reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, dimineața 7-11 și seara 18-23. În mod special seara! O parte din activități poate fi mutată în orele de noapte, acolo unde este posibil. Agenții economici care își pot organiza activitatea în orele de gol și au instalate contoare inteligente compatibile beneficiază și de tarif diferențiat, mai mic, în orele de noapte”, a mai transmis el.
Măsurile propuse de Guvernul de la Chișinău
La finalul postării, secretarul de stat a adus în atenție și măsurile propuse de Guvernul de la Chișinău pentru evitarea crizei.
„Încă de la ședința din 11 decembrie 2024, pe platforma Ministerului Energiei cu întreprinderile energetice, inclusiv întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului, a fost propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire a livrărilor de la Gazprom.
Suplimentar, la ședința pe platforma Ministerului Energiei din 20 decembrie 2024 cu întreprinderile energetice, inclusiv MGRES și Tiraspoltransgaz, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES. Până astăzi nu avem niciun răspuns la această formă de cooperare.
Pe data de 2 ianuarie 2025, Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale. Pe 31 decembrie 2024 au fost testate cu succes ruta trans-balcanică și achiziția de pe bursa de gaze din Bulgaria. În aceeași zi, pe 2 ianuarie 2025, Tiraspoltransgaz a refuzat această formă de cooperare”, a precizat Borosan.
În plus, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus în cadrul unui interviu acordat portalului UNIMEDIA că Gazprom și compania energetică sunt pregătite să poarte discuții pe tema datoriei regiunii transnistrene și a malului drept al Nistrului pentru consumul de gaze. Însă discuțiile sunt puse pe pauză, fiindcă nu a fost format un guvern cu puteri depline.
Ceban a precizat că Tiraspoltransgaz are o datorie ce se ridică la aproape 6,8 miliarde de dolari, iar Republica Moldova ar datora „circa 715 milioane de dolari”.
Ba mai mult, el a precizat că „în ultimii cinci ani, compania Moldovagaz a achitat consumul curent și 55 de milioane de dolari din această datorie formată până în 2016”.