Transnistria menţine cursul spre independenţă, cu eventuala aderare la Rusia, care a fost aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitali Ignatiev.
El a subliniat că acest vector a fost susținut de 98% dintre participanții la referendum. După aceea, Consiliul Suprem transnistrean a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat suveran independent. Declarațiile oficialului transnistrean vin la o zi după ce s-au împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace în conflictul dintre Transnistria și Republica Moldova.
Republica nerecunoscută a Transnistriei a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova de pe malul stâng al râului Nistru, locuit preponderent de vorbitori de limbă rusă. Localnicii s-au opus acțiunilor politicienilor radicali ai Moldovei, care au căutat separarea republicii de URSS.
A izbucnit apoi un conflict care a provocat moartea a peste 1.000 de oameni, în timp ce zeci de mii au fost răniți sau au devenit refugiați.
Războiul a luat sfârșit după ce un acord de pace a fost semnat pe 21 iulie 1992 la Moscova, iar trupele de menținere a păcii rusești au fost dislocate în zona de conflict. De atunci, scrie TASS, forțele de menținere a păcii au asigurat liniștea și stabilitatea în regiune în cooperare cu militarii moldoveni și transnistreni, ceea ce le permite Chișinăului și Tiraspolului să poarte discuții pentru soluționarea conflictului.
OSCE, Rusia și Ucraina acționează ca mediatori și garanți în aceste discuții.