„Erijându-se în mod oficial într-o organizație care luptă împotriva corupției în întreaga lume, aceasta intervine în afacerile interne ale Federației Ruse, ceea ce amenință ordinea constituțională și securitatea Federației Ruse”, a precizat Procuratura Generală, într-un comunicat publicat pe canalul său de Telegram.
Organizațiile etichetate drept „indezirabile” de către autoritățile ruse sunt obligate prin lege să se dizolve ca entități juridice în țară, iar orice persoană care cooperează cu un grup desemnat „indezirabil” riscă să fie pusă sun acuzare.
Transparency International, care a plasat în mod constant Rusia pe lista celor mai corupte 50 de state din lume, nu a reacționat încă la decizia Procuraturii.
Filiala rusă a ONG-ului internațional anticorupție a fost desemnată „agent străin” de autoritățile ruse în 2015, dar a reușit să își continue operațiunile în țară, în ciuda restricțiilor legale care vin odată cu această desemnare.
Transparency International a plasat Rusia la egalitate cu Mali în cel mai recent „Indice de Percepţie a Corupţiei” – raportul anual al organizației care poziționează țările în funcție de nivelurile „percepute” de corupție din sectorul public.
În ultimul deceniu, autoritățile ruse au aplicat treptat sancțiuni legale împotriva unui număr tot mai mic de grupuri ale societății civile, activiști ai opoziției și instituții de presă independente din țară, iar represiunea s-a intensificat drastic după invazia Ucrainei.
Recent, pe lista extinsă a organizațiilor considerate „indezirabile” în Rusia au fost incluse platforma de opoziție „Free Russia Forum” și popularul site independent de știri Meduza.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina