O astfel de operație a fost făcută, în premieră pentru sistemul public de sănătate, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) “Dr. Carol Davila” din Capitală, a declarat, pentru Libertatea, medicul Laura Macovei, coordonatorul Programului Național de Transplant de Cornee din SUUMC. 

”Echipa noastră, din Secţia de Oftalmologie, a realizat, în premieră pentru sistemul public de sănătate, intervenția chirurgicală de transplant endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty), tehnică folosită în cazuri selecționate, respectiv în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean. Pacienta (69 de ani) a fost diagnosticată cu distrofie endotelială Fuchs în stadiu avansat”, mai spune asistentul universitar Laura Macovei.

Potrivit medicului, acest tip de intervenție chirurgicală, indicată în afecțiuni ale endoteliului cornean, prezintă numeroase avantaje pentru pacienți, respectiv: incizie chirurgicală mică, mult mai puține complicații intraoperatorii posibile față de transplantul perforant de cornee, vindecare rapidă, îmbunătățire rapidă a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet.

”Pacienta a avut o evoluție postoperatorie favorabilă, vederea s-a îmbunătățit considerabil. Rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin aceasta tehnică de transplant partial de cornee (endotelial)”, a explicat medicul.

Acest tip de transplant endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate.

Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este o procedură modernă de transplant parțial de cornee, în care se înlocuiește doar partea posterioară (endoteliul și membrana Descemet), extrem de fină (10-15 microni), a corneei pacientului.

Datorită manevrelor chirurgicale, delicate și complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privința preparării țesutului donor, cât și în poziționarea grefonului în ochiul pacientului primitor.


Citește și:

VIDEO/”Mi-e frică, mami, că o să mor. Du-mă acasă”. Realitatea din spatele unui strigăt, o ”greșeală” într-un spital din România…

 
 

Urmărește-ne pe Google News