Echipa chirurgicală și de îngrijire a fost compusă din specialiști de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București.
Anunțul Ministerului Sănătății vine în contextul în care fetița de 5 ani, unul dintre cei cinci copii diagnosticați cu hepatită de cauză necunoscută în România, a fost în stare gravă și avea nevoie de transplant. A fost primul caz raportat de hepatită de cauză necunoscută din România, dar, după investigații, medicii au stabilit că afecțiunea fetiței a fost provocată de boala Wilson.
Boala Wilson, care a declanșat hepatita în cazul fetiței, este o anomalie genetică de metabolizare a cuprului, care face ca acest metal să se depună în diverse organe, cu predilecție în ficat și creier.
La spitalul Grigore Alexandrescu s-ar putea face transplant hepatic pediatric din vară
Totodată, spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București este într-un proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric, a informat Ministerul Sănătății.
„Aceasta presupune îndeplinirea criteriilor referitoare la activitatea de transplant în domeniile resurselor umane, bazei materiale și cele operationale. Colaborarea cu specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni este esențială pentru încheierea cu succes a acestui proces”, a informat instituția condusă de Alexandru Rafila.
Doctorul Laura Bălănescu a fost desemnată coordonator al noului Centru de transplant hepatic pediatric, iar după procesul de acreditare se vor putea realiza „primele transplanturi hepatice la copii din Romania”, cel mai probabil în această vară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro