Conform Agenției Naționale de Transplant (ANT), în anul 2020 au fost realizate, în perioada martie – octombrie, 136 de intervenţii pentru transplantul de organe, faţă de 198 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cea mai dramatică scădere a avut loc în luna aprilie, când au fost realizate numai 4 transplanturi, faţă de 33 în aceeaşi lună a anului 2019.
Potrivit GdS.ro, un medic rezident care lucrează într-o secţie unde se efectuează transplanturi hepatice spune că nu a mai asistat la o operaţie de transplant de două luni.
”În secţia mea, unde se fac transplanturi hepatice, nu am mai făcut transplant de foarte mult timp. Înainte se făceau în medie două-trei pe săptămână. Am avut pacienţi tineri care au murit pentru că nu au avut donator”, spune doctorul, care resimte la rândul său lipsa operaţiilor de transplant. ”Eu, ca medic rezident, nu văd, nu învăţ”.
Niciun transplant de cord la Târgu Mureş în pandemie
Potrivit GdS.ro, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, din martie până pe 22 octombrie, nu a fost efectuat niciun transplant. Institutul menţionează că au fost efectuate 4 transplanturi în cursul lunii ianuarie.
La Institutul Clinic Fundeni, diferenţa este majoră. Faţă de 2019, numărul de transplanturi în perioada martie-septembrie a scăzut cu 43% – au fost făcute 113 transplanturi în 2020, faţă de 197 în 2019.
La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj, cifrele indică o scădere de aproape 60% a activității de transplant.
Citește mai departe despre acest subiect pe GDS.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro