Nava Razoni, care cară 26.527 de tone de porumb ce au ca destinație finală Libanul, a trecut prin vestul Deltei Dunării din România în această dimineață fiind aproape de apele Turciei în drumul spre Istanbul unde este așteptată marți seară.
Transportul a fost posibil după ce Turcia și Națiunile Unite au mediat un acord între Rusia și Ucraina, într-un rar succes diplomatic de la izbucnirea conflictului, pentru a face posibile transporturile de cereale și îngrășăminte pentru export.
„Planul este ca o navă să părăsească (porturile ucrainene) în fiecare zi”, a declarat un oficial de rang înalt din Turcia, cu referire la porturile Odesa și alte două incluse în acord. „Dacă nimic nu merge rău, exporturile se vor face cu câte o navă pe zi pentru o perioadă de timp”.
Oficialul, care a cerut să nu fie numit, a declarat că plecarea navei Razoni a fost întârziată câteva zile la plecarea din Odesa din cauza unor „probleme tehnice” care între timp au fost rezolvate, iar Turcia așteaptă acum ca aceste coridoare sigure să funcționeze.
Nava va fi investigată odată ancorată în portul din Istanbul de inspectori din Rusia, Turcia, Ucraina și de oficiali ONU.
Cele patru părți ale acordului monitorizează transporturile și conduc inspecții dintr-un centru comun de coordonare din Istanbul, care prin strâmtoarea Bosfor leagă Marea Neagră de piețele internaționale.
Înțelegerea a fost necesară pentru a rezolva problemele despre care Națiunile Unite au avertizat că vor duce la foamete în acest an în multiple țări ale lumii.
Într-un mesaj adresat luni ucrainenilor, președintele Volodimir Zelenski a declarat că plecarea navei „este primul semnal pozitiv”, dar a avertizat că e prea devreme să fie trase concluzii sau să se facă predicții.
„Nu putem avea iluzii că Rusia se va abține pur și simplu de la a încerca să perturba exporturile Ucrainei”, a spus Zelenski.
Dincolo de acordul încheiat între cele patru părți, mai sunt și alte piedici de depășit înainte ca milioanele de tone de cereale să părăsească Ucraina precum curățarea apelor de mine și crearea unui cadru pentru ca navele să intre în siguranță în zona de conflict și să încarce mărfurile.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de plasarea de mine care acum plutesc în Marea Neagră și provoacă numeroase riscuri de securitate.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina