Transportatorii români susțin că sunt pregătiți pentru distribuirea vaccinurilor anti-Covid, aceștia având la dispoziție camioane frigorifice care pot îndeplini condițiile specifice necesare.

Companiile românești specializate în logistica și transportul produselor din sectorul farmaceutic și de sănătate din Romania operează camioane frigorifice cu temperatură controlată dotate cu tehnologii de ultimă generație, la standarde înalte de calitate și profesionalism, care pot transporta în condiții de maximă siguranță vaccinurile anti-Covid 19, la temperaturile specificate de producător de până la minus 80 de grade Celsius, obținute cu gheață carbonică în jurul dozelor de la plecare.


Roxana Ilie, responsabil reprezentare și informare în cadrul Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR):

Aceasta spune că până și camioanele cu pâine congelată sunt monitorizate atunci când sunt transportate la retaileri. La transporturile alimentare obișnuite există diagrame cu temperaturile menținute, iar la abateri de două grade pentru două ore, clienții pot refuza pentru primirea mărfurilor.

„În cazul distribuției vaccinului anti-Covid 19, subliniem importanța menținerii temperaturii pe tot lanțul frigorific și asigurarea conectivității fiabile a datelor între părțile interesate din diferite moduri de transport – în special aerian/rutier – pentru a asigura vizibilitatea completă a datelor în cadrul lanțului de distribuție”, mai spune Roxana Ilie.

Primele vaccinuri sunt aproape

Atât Pfizer, cât și Moderna, au cerut deja aprobarea de urgență a vaccinurilor lor, după ce testele au arătat o eficiență de 95% pentru ambele.

Peste 15.000 de zboruri sunt estimate să aibă loc în următorii doi ani pentru transportul vaccinurilor de la fabrici în țările destinatare.

Din aeroporturi acestea vor trebui transportate cu camioane speciale către centrele de vaccinare și spitale.

„Chiar zilele acestea, a început operarea primelor zboruri prin care sunt aduse dozele de vaccin anti-COVID-19 din SUA în Europa, la Bruxelles pentru a putea fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate și omologate, marcând astfel un moment istoric în lupta globală împotriva pandemiei‟, se arată într-un comunicat UNTRR din data de 30 noiembrie.

Transportatorii își declară disponibilitatea pentru a colabora cu Guvernul României pentru distribuirea dozelor de vaccin.

Măsuri necesare

Aceștia cer o serie de măsuri, astfel încât distribuirea să aibă loc mai rapid:

  • transporturi speciale, cu camioane dedicate și convoaie speciale, eventual escortate de poliție
  • alocarea unui regim special pentru aceste transporturi și ridicarea restricțiilor de circulație pentru ele
  • fără controale în trafic pentru camioanele cu vaccinuri
  • vămuirea prioritară și rapidă
  • distribuție transfrontalieră coordonată și facilitarea trecerii frontierei
  • conectarea datelor între transportul aerian și cel rutier.

 
 

Urmărește-ne pe Google News