Dar să le luăm pe rând.
Chinezii de la Rompetrol cumpără Pro TV
CEFC China Limited, un gigant petrolier din China care are legături strânse cu armata, a făcut o ofertă de 2 miliarde de dolari împreună cu un fond de investiții pentru achiziția societății care deține Pro TV.
Oferta este făcută în comun cu fondul Penta Investments, iar vizată este compania Central European Media Enterprises (CME), care deține mai multe televiziuni în Cehia și România.
În România, CME deține, pe lângă Pro TV, și posturile Pro Cinema, Pro 2 (fostul Acasă), Pro Gold (fostul Acasă GOLD), Pro X (până de curând Sport.ro), dar și MTV România și Pro TV Internațional.
Tranzacția nu a fost încă finalizată.
Reamintim, CEFC a achiziționat un pachet de 51% din acțiunile fostului grup Rompetrol, restul de 49% din acțiuni fiind deținute în continuare de către KazMunaiGaz, compania petrolieră a Kazahstanului.
În România, fostul Rompetrol deține a doua rețea de benzinării ca mărime, dar și rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.
Statul este acționar la Petromidia cu 44% din acțiuni, după conversia unor datorii. DIICOT cercetează mai mulți foști miniștri și directori ai Petromidia în Dosarul Rompetrol II. Primul dosar s-a încheiat în 2014 cu mai multe condamnări definitive în instanță.
CEFC a înregistrat în 2016 venituri totale de 43,7 miliarde de dolari, în creștere cu 4,5%, în vreme ce profitul a urcat cu 22,8%, până la 740 de milioane de dolari.
Grupul chinez are 29.600 de angajați și active totale de 22,5 miliarde de dolari.
Banca Transilvania cumpără Bancpost
O altă tranzacție importantă o constituie achiziția Bancpost de către Banca Transilvania.
Bancpost era deținută de către grupul grec Eurobank, dar băncile grecești trebuie să își vândă subsidiarele din Balcani după ce au primit infuzii masive de bani în timpul salvării Greciei de la faliment.
Bancpost era pe locul nouă în România la finalul anului 2015 cu o cotă de piaţă de 3%.
Anterior, în 2014, Banca Transilvania a preluat și Volksbank România.
Odată cu preluarea Bancpost, Banca Transilvania va concura de la egal la egal cu BCR pentru primul loc în sistemul bancar românesc. BCR este deținută de către Erste Group din 2006.
OTB Bank cumpără Banca Românească
De asemenea, banca maghiară OTP Bank a anunțat în acest an preluarea Băncii Românești, deținută de către grupul elen National Bank of Greece. Prețul: 100 de milioane de euro, plus achitarea unor datorii de 550 de milioane de euro, potrivit Profit.ro.
Banca Românească avea la finele lui 2016 active totale de aproape 6,4 miliarde de lei și o cotă de piață de 1,62%. Odată cu preluarea Băncii Românești, cota de piață a OTP Bank ajunge la 4%, iar aceasta din urmă ajunge pe locul 8 în sistemul bancar românesc.
Anterior, în 2014, OTP Bank a preluat subsidiara din România a Millenium Bank.
Un fond britanic cumpără o treime din Bitdefender
O altă tranzacție care a marcat anul o constituie faptul că fondul de investiții britanic Vitruvian Partners a cumpărat 30% din acțiunile producătorului de antiviruși Bitdefender.
Mai mult, tranzacția evaluează Bitdefender la 600 de milioane de dolari.
Bitdefender are peste 1.300 de angajați, iar 40% din vânzările companiei sunt pe piața americană, una dintre regiunile cu cele mai mari creșteri.
Bitdefender poate profita de reculul înregistrat de rivalul rus Kaspersky, după ce Guvernul SUA a decis dezinstalarea antivirușilor produși în Rusia din agențiile și instituțiile sale.
Bitdefender a prezentat de curând un gadget care acționează ca un ”antivirus” pentru toate dispozitivele din locuință.
Bitdefender are peste 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar documentele Wikileaks arată că CIA a încercat să ”spargă” Bitdefender, dar antivirusul este cel mai greu de compromis.
Bitdefender este controlat de către fondatorul și directorul său general, omul de afaceri Florin Talpeș.
Amazon vine în România, dar nu pe retail
O sosire marcantă în România o constituie venirea gigantului american Amazon, al cărui fondator, Jeff Bezos, a ajuns în acest an cel mai bogat om din lume, cu o avere de 100 de miliarde de dolari.
Amazon a închiriat mai multe birouri în Pipera, nordul Capitalei. Mai exact, a închiriat 13.500 de metri pătrați de spațiu și angajează 1.300 de oameni.
Amazon deține deja un centru logistic la Iași.
Pe de altă parte, venirea Amazon nu este sinonimă cu lansarea serviciilor sale în țara noastră. Românii nu pot achiziționa produse de pe site-urile Amazon cu extensie în România.
Amazon abia s-a lansat în Australia pe retail și negociază instalarea unui centru de date în Arabia Saudită, țări cu economii mult mai mari decât România, astfel că va mai dura ceva timp până când românii vor putea face cumpărături pe Amazon.
Electrica a cumpărat participațiile minoritare ale Fondului Proprietatea
În fine, o altă mare tranzacție o constituie achiziția de către compania de stat Electrica a participațiilor minoritare pe care Fondul Proprietatea le avea la subsidiarele sale de distribuție și furnizare.
Compania de stat a dat pe acestea 752 de milioane de lei, iar achiziția a avut loc în noiembrie.