Cum s-a desfășurat misiunea

Polițiștii departamentului de Investigații Criminale Timiș împreună cu polițiștii de la Ordine Publică au primit misiunea de a îl aresta pe Marcel Lepa, 48 de ani, dat în urmărire pentru tâlhărie.

Poliția avea informații cum că infractorul se ascundea într-un imobil din comuna Izvin. Cei 4 polițiști, 2 de la Investigații Criminale și 2 de la Ordine Publică, s-au asigurat că acoperă toate căile de ieșire ale clădirii.

Cristian Amariei, polițist la Ordine Publică Timiș, a luat ieșirea din spate. Tot atunci s-a întâlnit și cu cel urmărit care avea la el un pistol de origine sârbească de calibru 7.65mm.

„Polițiștii nu știau că infractorul e înarmat”, a declarat pentru Libertatea Cristian Danciu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), biroul teritorial Timiș.

În schimbul de focuri rezultat, infractorul ar fi fost rănit la picior, iar Amariei a fost lovit de două gloanțe, unul în piept și altul în zona gâtului.

Danciu: „La departamentul de ordine publică nu există veste antiglonț”

Președintele SNAP Timiș a declarat pentru reporterii Libertatea că vestele antiglonț sunt o raritate în cadrul departamentelor de Poliție Timiș. Nu doar că acestea sunt puține, și prioritate au cei de la Serviciul de Investigații Criminale, dar când vine vorba de oamenii de la Ordine Publică, nimeni din Timiș nu are vestă antiglonț.

„Cei care au vestă, și-au luat-o pe cont propiu”, a mai spus Danciu.

Când trebuie purtată vesta antiglonț

Conform regulamentelor interioare, vesta antiglonț trebuie purtată în orice misiune cu grad ridicat de risc. Patrularea obișnuită nu cere purtarea vestei, dar în misiunea de față, în care Cristian Amariei și-a pierdut viața, vesta antiglonț era o necesitate.

Vesta antiglonț acoperă în principal toracele, lăsând descoperite brațele și gâtul. Unul dintre cele două gloanțe care l-au lovit pe polițistul căzut la datorie a fost în zona pieptului, unde ar fi trebuit să se afle o vestă. Celălalt l-a lovit  în zona gâtului.

Danciu: „Dacă te învârți în cercurile interlope, cu câteva telefoane poți obține un pistol”

Lepa l-a împușcat pe Amariei cu un pistol sârbesc de calibru 7,62 de mm. Conform legii, simplii cetățeni nu au dreptul să dețină o armă letală.

Conform art 13, și 14 din legea 295/ 2004 privind regimul armelor și munițiilor, doar câteva categorii de oameni pot deține arme de foc letale și care nu intră în categoria armelor de vânătoare (arme cu țeavă lungă care nu pot fi ascunse ușor).

Dintre cei care pot deține arme de foc sunt „demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, legea 295/2004, art. 13, al. 2-a.

Încă este neclar cum a reușit Lepa să pună mâna pe un pistol, dar Danciu ne-a spus că în România există destul de multe arme letale neidentificate.

Principalele puncte de intrare în țară a acestor arme sunt granița cu Serbia, unde, din cauza răboaielor din anii 90, există multe arme care nu au fost distruse, și granița cu Republica Moldova și Ucraina. Aici armele vin în principal din Rusia, țară recunoscută pentru traficul de arme.

Infractorul vinovat de moartea polițistului, căutat în continuare de oamenii legii

În momentul de față sute de polițiști, jandarmi și luptători SIAS sunt în urmărirea lui Marcel Lepa. Cel mai recent indiciu despre acesta sunt urme de sânge găsite la 7 km de locul unde a fost ucis polițistul.


Citește și:

Carmen Dan, despre misiunea în care a fost ucis polițistul Cristian Amariei: „Dacă ceva acolo nu a fost bine organizat, se vor lua cele mai severe măsuri”

Urmărește-ne pe Google News