Tratamentul primit de Donald Trump se bazează pe un cocktail de anticorpi monoclonali și are un dublu rol, acela de a reduce intensitatea simptomelor și de a stopa multiplicarea virusului în organism.
Tratamentul a fost testat pe 275 de oameni în cadrul unui studiu, dar nu a primit deocamdată autorizarea de urgență a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Regeneron a anunțat însă că a oferit tratamentul după ce a primit un apel din partea medicilor lui Trump pentru o “utilizarea compasională” – o opțiune de tratament ce permite utilizarea legală, din considerente de compasiune, a unui medicament neautorizat.
Tratamentul va fi testat și în România, în cadrul a trei studii clinice.
Celulele stem folosite pentru testarea tratamentului cu anticorpi sunt cunoscute sub numele de celule HEK-293T, o linie celulară frecvent folosită în laboratoare. Ele au fost obținute inițial dintr-un rinichi al unui făt avortat în anii 1970 în Olanda. Linia celulară HEK-293T a fost între timp “imortalizată”, ceea ce înseamnă că celulele se multiplică într-un laborator, scrie The Guardian.
Compania Regeneron a precizat că nu consideră aceste celule “țesut fetal”.
“Depinde de cum vreți să o răsuciți. Dar linia celulară 293T folosită azi nu este considerată țesut fetal și noi nu folosim țesut fetal”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Regeneron, Alexandra Bowie, pentru MIT Technology Review.
Folosirea unui tratament testat pe celule derivate dintr-un țesut embrionar intră însă în contradicție cu politica președintelui și a administrației sale.
Donald Trump a militat frecvent pentru a limita cât mai mult accesul femeilor la întreruperile de sarcină, ultima decizie în acest sens fiind nominalizarea judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă.
Iar platforma Partidului Republican din 2020 se opune în mod explicit cercetării pe celule stem embrionare.
În 2019, administrația Trump a sistat finanțarea publică pentru acest tip de cercetări, suspendând fonduri de 31 de milioane de dolari, potrivit revistei de știință Science Magazine. Decizia a fost aplaudată ca o victorie majoră a militanților pro-viață, care constituie un nucleu dur de susținere a președintelui.
“Am oprit finanțarea federală pentru cercetări pe țesuturi fetale. Rezistăm lobby-ului pro-avort ca niciodată până acum”, a declarat președintele în ianuarie 2020.
În august, administrația Trump a reușit să blocheze cea mai mare parte a solicitărilor venite din partea cercetătorilor pentru eșantioane noi de țesuturi provenite în urma unor întreruperi recente de sarcină.
Un nou board creat de Departamentul de Sănătate și Științe Umane, populat de persoane care se opun avortului, a votat pentru a respinge finanțările pentru 13 din cele 14 propuneri formulate în acest sens de cercetători.