Tratamentul petelor cutanate a constituit multa vreme o problema a medicului dermatolog – in functie mai ales de tipul de pata.
Pe piele pot aparea pete pigmentare (maronii, brune), pete albe (depigmentate) sau pete rosii – vasculare. Acestea din urma, numite angioame, apar din cauza unor malformatii congenitale ale vaselor de sange ale pielii cu sau fara afectarea vaselor profunde.
Angioamele cutanate sunt afectiuni relativ frecvente, aparand la nou-nascuti sau sugari cu localizari si dimensiuni variate, aducand uneori mari prejudicii estetice.
O mare parte din ele, in special cele tuberoase si cavernoase – adica cele care bombeaza in suprafata si profunzime, dispar spontan pana in jurul varstei de 7 ani. Angioamele plane – cele cu suprafata plata, fara proeminente, nu dispar spontan. Ele apar ca pete intens colorate rosu-violaceu (ca pata de vin) si majoritatea sunt dispuse la nivelul capului, uneori cu aspect mutilant pe fata.
De-a lungul timpului s-au incercat numeroase metode de tratament cu raze Roentgen, electrocauterizare, azot lichid, tehnici chirurgicale – toate dureroase sau insotite de numeroase efecte adverse.
Cea mai buna metoda este cea cu lumina intensa pulsata, tehnica ce se bazeaza pe absorbtia selectiva a unei forme speciale de lumina in hemoglobina in exces de la nivelul pielii.
Tratamentul se face fara arderea pielii zonei respective si deci fara cicatrice. In functie de suprafata angiomului sau de intensitatea culorii, sunt necesare mai multe sau mai putine aplicatii.
Tratamentul este spectaculos si salutar mai ales in angioamele fetei cu aspect mutilant.
Dr. Carmen Madeleine Curea
Medico Clinic
tel. 315.54.27