Si cosmeticele pot
rezolva problema
administrarea de corticoizi topici; se incepe cu cei de potenta medie, si daca nu se obtine rezultat, se trece la cei cu potenta inalta; tratamentul dureaza 3-4 luni, este zilnic, cu pauze de 1-4 luni.
psoralenii orali sau topici, insotiti de ultraviolete – PUVA terapia – este un tratament indelungat si rezultatele variaza in functie de felul bolii.
La vitiligo localizat, tratamentul este mai scurt; la cel diseminat, administarea steroizilor se face si oral si local, iar expunerea la ultraviolete se poate intinde si pe un an sau doi. Expunerea se face la lampi cu ultraviolete, avizate de medicul dermatolog curant, si nu in orice salon de bronzare artificiala!
Melaginina – un extract de placenta umana – a fost in voga intr-o perioada in India si in Orientul Indepartat.
Cosmeticele de acoperire sau colorantii tegumentari (lotiuni de autobronzare) reprezinta o solutie in cazul in care vindecarea nu e garantata si recidive repetate.
Minigrefe la pacientii cu vitiligo localizat.
Aceste tratamente au rezultate bune, daca sunt efectuate riguros, in colaborare permanenta cu medicul dermatolog. Copiii sub 12 ani nu pot beneficia de PUVA terapie din cauza imaturitatii cristalinului. De asemenea, pacientii care fac tratament cu ultraviolete trebuie supusi in prealabil unui control oftalmologic, pentru excluderea bolii pigmentare retiniene – o afectiune care se asociaza frecvent cu vitiligo. De asemenea, ei trebuie sa-si faca un control general pentru a exclude o boala autoimuna asociata.