Împinși de sărăcie, mulți dintre mercenarii nepalezi sunt acum disperați să se întoarcă. Ganesh este unul dintre puținii recruți norocoși care a ajuns acasă. El a petrecut patru luni și jumătate luptând în Donețk și spune că nepalezii au fost „tratați ca niște câini”.
„A fost foarte înspăimântător. Nu a fost luptă de la om la om, de la glonț la glonț. Am fost atacați de drone și a fost terifiant”, a spus el.
Mulți nu aveau experiență
Tânărul a dat interviul la Kathmandu, în timp ce se ruga la un templu, ușurat, dar traumatizat de experiența sa din prima linie a frontului. El spune că soldații au fost ținuți la centrul de pregătire Avangard, o academie militară din afara Moscovei, timp de două săptămâni.
Ganesh a servit 10 ani în armata indiană, dar mulți alții alături de el erau tineri și fără experiență. El spune că unii nu au ținut niciodată o armă în mână.
Fără mâncare și bătuți de ruși
După antrenament, el spune că a existat o schimbare bruscă în modul în care erau tratați mercenarii străini – aceștia au fost aruncați în conflict cu foarte puțin sprijin. „În primele două săptămâni de antrenament, viața a fost bună”, spune el. „Dar odată ce am fost trimiși în Ucraina, nu aveam suficientă mâncare și eram bătuți de ruși. A fost foarte rău”.
Bărbații nepalezi, susține Ganesh, au fost carne de tun în războiul Kremlinului. „Soldații ruși erau în spatele nostru. Pe linia frontului erau mercenari”.
El descrie o ierarhie clară, cu criminali ruși, nepalezi și indieni în fața trupelor de la Kremlin. Ganesh a văzut trei bărbați nepalezi uciși pe câmpul de luptă, dar a auzit de multe alte victime.
Li s-a spus că Rusia este „plină de oportunități”
Tânărul a povestit cum a ajuns să lupte în război. Se străduia să își găsească un loc de muncă, iar când a mers la un agent pentru a vedea dacă ar putea lucra în Luxemburg, acesta i-a sugerat să meargă în Rusia, deoarece era „plină de oportunități”.
Ganesh a luat un împrumut pentru a putea plăti un milion de rupii nepaleze (puțin peste 7.000 de euro) pentru a călători la Moscova cu o viză turistică.
Salariul mediu lunar nepalez este echivalentul a mai puțin de 175 de euro. Dar agentul i-a spus că ar putea câștiga aproximativ 1.960 de euro pe lună dacă se alătură campaniei Kremlinului.
Au primit vize de student sau turist
Odată ajuns în Rusia, a trebuit să plătească unui alt agent peste 900 de euro doar pentru a fi dus la tabăra de antrenament.
Cifra de 2.000 de bărbați recrutați în armata rusă se bazează pe mărturiile soldaților care s-au întors, precum și pe datele privind imigrația rusă. De asemenea, a fost comparată cu estimările furnizate de militanții care sprijină familiile celor care încă mai sunt în armată sau care au murit.
Mulți nepalezi au spus că au primit vize de student sau de turist pentru a ajunge în Rusia, iar guvernul nepalez este atât de îngrijorat încât a luat măsuri.
Nepalul a cerut repatrierea soldaților
La începutul acestui an, guvernul a interzis cetățenilor săi să călătorească în Rusia sau Ucraina pentru a munci și a cerut Moscovei să repatrieze toți nepalezii care au fost recrutați.
Superintendentul Nawaraj Adhikari a declarat pentru Sky News că poliția ia măsuri drastice împotriva agenților care recrutează tineri pentru a merge în Rusia și a lupta în războiul din Ucraina. „Poliția a arestat deja 22 de suspecți”, a spus el. „Este o problemă serioasă”.