Inginerul bucurestean Alexandru Pap s-a dedicat de mai multi ani studiului interactiunilor dintre plante si organismul uman. Celor suferinzi, terapeutul le recomanda esente florale dozate in functie de fiecare afectiune.
Absolvent de electrotehnica si doctor in energetica, Alexandru Pap a reusit sa aplice cu succes tratamente naturale utilizand esente florale. El a descoperit aceasta terapie in anii 80, dupa ce a citit intr-o revista despre un medic britanic, Edward Bach, inventatorul tratamentului cu esente florale.
‘Dr. Bach credea ca sanatatea e unitatea totala intre spirit, suflet si corp si in urma cercetarilor sale a descoperit ca toate bolile noastre sunt cauzate de starile de disconfort psihic. La inceputul anilor 90 am fost la Viena si am cunoscut un terapeut care utiliza in tratament esente florale Bach. Pentru ca eram interesat, el mi-a oferit materiale documentare si mi-a explicat de unde pot sa le cumpar. Costa foarte mult, dar rezultatele sunt pe masura.
In 1930, dr. Edward Bach a concluzionat ca exista 38 de tipuri de stari sufletesti care scot omul din armonia sa si ii deterioreaza sanatatea: teama, nesiguranta, interesul deficitar fata de prezent, singuratatea, suprasensibilitatea pentru idei si influente, lipsa de curaj si disperarea, grija exagerata pentru binele altora. Pentru fiecare stare exista flori vindecatoare.
Culegatorii tin post si se roaga
‘Realizarea esentelor florale e destul de complicata, explica dr. Pap. Plantele sunt urmarite de la samanta pana la maturitate. Se recolteaza numai florile, care se pun apoi in farfurii peste care se toarna apa de izvor si se lasa cateva ore la soare. Apa va prelua vibratiile plantelor. Ca sa nu fie afectate de eventualele microorganisme, se adauga si putin alcool din cereale. Cei care culeg florile tin post si se roaga inainte de recoltare. ?nainte de a stabili care floare i se potriveste, terapeutul ii face pacientului un test. Dupa ce a fost incadrat intr-o anume tipologie, primeste o sticluta cu un amestec de esente potrivite pentru suferintele lui.
Terapia cu esente florale trateaza stresul, anxietatea, nevrozele depresive, atacurile de panica, fobiile, tulburarile sexuale, bulimia, tulburarile legate de activitatea scolara (lipsa de concentrare, dificultate de memorare, trac, inadaptare).
Esenta din flori de maslin ajuta in starile de anemie, depresie, epuizare, convalescenta
Pacientii care au tendinta sa se cramponeze de trecut au nevoie de caprifoi
Cei care sufera de pe urma unor socuri psihice au nevoie de esenta de ‘Steaua din Bethleem
Florile de corcodus vindeca frica de a ceda nervos
Floarea de cicoare e folosita in cazul celor preocupati in mod exagerat de binele altora
Mustarul salbatic face bine acceselor de tristete si singuratate
Mimulus e folosit la tratamentul fricii de intuneric si de lucruri concrete (diferite fobii)
Esenta de Larch e recomandata persoanelor care sufera de complexe de inferioritate