Cofondatorul companiei americane Uber, Travis Kalanick, a demisionat, miercuri, din funcţia de director executiv, în urma unor presiuni din partea acţionarilor, relatează BBC News.
Demisia acestuia vine ca urmare a revizuirii practicilor companiei şi a scandalurilor recente, inclusiv plângeri de hărţuire sexuală. Travis Kalanick va rămâne în consiliul de administraţie al Uber şi susţine că este un moment dificil pentru el.
„Iubesc Uber mai mult decât orice în această lume şi, într-un moment dificil al vieţii mele, am acceptat cererea investitorilor de a mă retrage, pentru ca Uber să poată construi fără a fi distrasă de o altă luptă”, a spus Kalanick.
Cinci mari investitori ai companiei Uber, inclusiv firma de capital Benchmark, au cerut demisia directorului executiv prin intermediul unei scrisori intitulate „Să mergem cu Uber mai departe”.
Fostul procuror general american Eric Holder a fost angajat de Uber să examineze practicile la locul de muncă, după ce o fostă angajată a acuzat public compania de hărţuire sexuală şi discriminare. Au urmat peste 200 de plângeri pentru hărţuire şi intimidare depuse la departamentul de resurse umane al Uber.
În luna mai, Departamentul de Justiţie din Statele Unite a lansat o investigaţie penală împotriva Uber Technologies pentru folosirea unui soft care ajută şoferii să evite autorităţile de reglementare pentru transporturi.
Compania americană Uber, care le pune la dispoziţie utilizatorilor de smartphone-uri un serviciu alternativ celui de taxi, este considerată cel mai valoros start-up din lume, cu o cotă de 68 de miliarde de dolari. Uber operează în zeci de ţări, în ciuda problemelor cu autorităţile de reglementare din multe jurisdicţii şi a protestelor unor operatori de taxi.
Citește și: UBER, cu bune și rele. Un fenomen mondial în cădere liberă