Cota sa inițială era de 10% din titlurile Uber și a vândut 2,9% din totalul acțiunilor în oferta pe care gigantul japonez de tehnologie SoftBank a făcut-o.
Oferta SoftBank
Alături de câteva fonduri de investiții, SoftBank a achiziționat 17,5% din acțiunile Uber. Fără consorțiul de fonduri, SoftBank are 15% din total.
Grupul japonez a făcut o ofertă evaluând Uber la 48 de miliarde de dolari.
Ulterior a efectuat și o investiție de 1,25 miliarde de dolari alături de fondurile respective, la o evaluare de 68 de miliarde de dolari pentru Uber.
Forțat să plece de la conducerea Uber
Travis Kalanick a fost forțat să demisioneze de la conducerea Uber după un lung șir de scandaluri de hărțuire sexuală în cadrul companiei. Kalanick s-a oferit chiar să vândă jumătate din acțiunile sale, dar acest lucru nu se putea din cauza limitei pentru oferta SoftBank.
În total, SoftBank și fondurile asociate au investit circa 10 miliarde de dolari în companie.
2017, an cu scandal la Uber
Uber se judecă cu Google într-un proces care vizează tehnologia mașinilor autonome. Google acuză Uber că a furat secrete comerciale și cere daune de un miliard de dolari.
Departamentul Justiției din SUA a deschis o investigație oficială în acest caz.
Concomient, Uber este investigată de FBI pentru accesarea sistemelor rivalei Lyft, în vreme ce alte autorități investighează o serie de acuzații de mită pe care Uber ar fi acordat-o într-o serie de țări din Asia.
Decizie: Uber e serviciu de transport
În decembrie, Curtea Europeană de Justiție a decis că Uber este companie de transport, astfel că are nevoie de licențe și autorizații pentru serviciile sale.
De altfel, în 2017 Uber a pierdut și licența în Londra, cel mai mare centru european în care activează.
Principalii competitori ai Uber sunt Lyft în SUA, Taxify în Europa, Didi Chuxing în China, Grab în Asia de Sud-Est, Ola în India și Careem în Orientul Mijlociu.