„Putem confirma că oficialii americani au asigurat expulzarea soldatului, care a părăsit cu un avion privat spațiul aerian din RPC (n.r. – Coreea de Nord) în drum spre o bază militară americană”, a declarat un înalt oficial al administrației americane.
În timpul unei conferințe de presă de miercuri după-amiază, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a confirmat că Travis King se afla în drum spre Statele Unite.
„Statele Unite au asigurat întoarcerea soldatului Travis King din Republica Populară Democrată Coreea. Acesta a fost transportat la granița dintre Coreea de Nord și China, unde a fost întâmpinat de ambasadorul nostru în Republica Populară Chineză, Nicholas Burns. Apoi s-a urcat într-un avion al Departamentului de Stat și a zburat de la Dandong, China, la Shenyang, China, iar apoi la Osan Air Force Base din Coreea de Sud, unde a fost transferat la Departamentul Apărării”, a spus Matt Miller.
Deși nici nu știa cum a fost tratat King în timp ce era în arest, Matt Miller a spus că „îmi imaginez cu siguranță că a fost interogat, ceea ce ar fi în concordanță cu practicile anterioare ale RPDC cu privire la deținuți”.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al armatei americane, Bryce Dubee, a declarat că Travis King s-ar putea confrunta cu acțiuni viitoare din partea armatei, dar deocamdată accentul se pune pe „sănătatea și intimitatea sa”.
Asigurarea reîntoarcerii lui Travis King în custodia SUA din Coreea de Nord a fost „punctul unui efort de o lună”, care a inclus mai multe agenții guvernamentale și asistența Suediei și Chinei, potrivit oficialilor înalți ai administrației.
Militarul american, staţionat în Coreea de Sud, a fugit în Coreea de Nord în timpul unui tur, după ce s-a amestecat printre turişti, la Panmunjon, la 18 iulie, devenind primul american deţinut în Nord din ultimii cinci ani.
Înainte de a trece graniţa, el a stat două luni în detenţie în Coreea de Sud pentru acuzaţii de agresiune şi a fost eliberat la 10 iulie.
Trebuia să se întoarcă în SUA pentru a se confrunta cu proceduri disciplinare, dar a reuşit să părăsească aeroportul şi să se alăture unui tur al Zonei demilitarizate (DMZ), care separă Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
Agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA notează că King a declarat că a intrat ilegal în Coreea de Nord pentru că era dezamăgit de „inegalitatea societăţii americane”.
FOTO: Profimedia
durban22 • 29.09.2023, 07:29
Credea ca in COREEA DE NORD ,o sa fie intampinat cu flori !.Sa zica mersi ca a scapat asa usor si a fost expulzat,chiar daca americanii o sa-l judece pentru ceea ce a facut, este incomparabil cu ce ar fi putut pati dincolo..