Fragmentul 5

20 FEBRUARIE
În ajunul aniversării invaziei pe scară largă și neprovocate a Ucrainei de către trupele ruse, am rezumat platforma mea politică și, sper, pe cea a multor alți oameni decenți: cincisprezece teze ale unui cetățean rus care dorește ce este mai bun pentru țara sa. Ce au însemnat toate acestea și cu ce ne confruntăm acum?

  1. Președintele Putin a declanșat un război nedrept de agresiune împotriva Ucrainei sub pretexte ridicole. Încearcă cu disperare să îl transforme într‑un „război popular“, dorind să facă din toți cetățenii ruși complicii săi, dar încercările lui eșuează. Aproape că nu există voluntari pentru acest război, astfel încât armata lui Putin trebuie să se bazeze pe condamnați la închisoare și pe persoane mobilizate cu forța.
  2. Adevăratele motive ale acestui război sunt problemele politice și economice din Rusia, dorința lui Putin de a se menține la putere cu orice preț și obsesia sa pentru propria moștenire istorică. Vrea să rămână în istorie drept „țarul cuceritor“ și „strângătorul de pământuri rusești“.
  3. Zeci de mii de ucraineni nevinovați au fost uciși, iar durerea și suferința au afectat alte milioane. Au fost comise crime de război. Orașele și infrastructura ucrainene au fost distruse.
  4. Rusia suferă o înfrângere militară. Conștientizarea acestui fapt a schimbat retorica regimului de la afirmațiile că „vom cuceri Kievul în trei zile“ la amenințări isterice de utilizare a armelor nucleare în cazul în care Rusia va pierde. Viețile a zeci de mii de soldați ruși au fost ruinate inutil. Poate că înfrângerea militară finală este amânată cu prețul vieții a sute de mii de soldați mobilizați, dar este inevitabilă. Combinația dintre războiul agresiv, corupție, generali inepți, economia noastră slabă și eroismul și motivația forțelor de apărare ucrainene nu poate duce decât la înfrângere. Apelurile înșelătoare și ipocrite ale Kremlinului la negocieri și încetarea focului nu implică altceva decât o evaluare realistă a perspectivelor unor acțiuni militare suplimentare. Ce este de făcut?
  5. Care sunt granițele Ucrainei cu Rusia? Aceleași ca ale Rusiei cu Ucraina, pe care le‑am recunoscut și definit la nivel internațional în 1991. Nu e nimic de discutat aici. Aproape toate frontierele din lume sunt mai mult sau mai puțin accidentale și provoacă nemulțumirea cuiva. Dar, în secolul XXI, nu putem începe războaie doar pentru a le redesena. În caz contrar, lumea se va adânci în haos.
  6. Rusia trebuie să lase Ucraina în pace și să îi permită să se dezvolte așa cum doreșter poporul său. Ea trebuie să oprească agresiunea, să pună capăt războiului și să‑și retragă toate trupele din Ucraina. Continuarea acestui război este doar isterie cauzată de neputință, iar a‑i pune capăt ar fi o mișcare puternică.
  7. Împreună cu Ucraina, Statele Unite, UE și Marea Britanie, trebuie să căutăm modalități acceptabile de a compensa daunele cauzate Ucrainei. O modalitate de a realiza acest lucru ar fi ridicarea restricțiilor impuse asupra petrolului și gazelor noastre, dar și direcționarea unei părți din veniturile pe care Rusia le primește din exporturile de hidrocarburi către despăgubiri. Acest lucru ar trebui făcut numai după o schimbare a regimului aflat la putere în Rusia și după încheierea războiului.
  8. Crimele de război comise în cursul acestui conflict trebuie investigate în cooperare cu instituții internaționale. De ce ar fi în beneficiul Rusiei oprirea agresiunii lui Putin?
  9. Sunt toți rușii inerent imperialiști? Aceasta este o prostie. De exemplu, Belarus este, de asemenea, implicată în războiul împotriva Ucrainei. Înseamnă acest lucru că și belarușiiau o mentalitate imperială? Nu, ci înseamnă, pur și simplu, că și ei au un dictator la putere. Întotdeauna vor exista oameni cu vederi imperialiste în Rusia, ca în orice altă țară cu premise istorice pentru acest lucru, dar ei sunt departe de a constitui majoritatea. Nu există nici un motiv să plângem și să ne tânguim din cauza asta. Astfel de oameni ar trebui învinși în alegeri, la fel cum radicalii de dreapta și de stânga sunt învinși în țările dezvoltate.
  10. Are Rusia nevoie de noi teritorii? Rusia este o țară vastă, cu o populație în scădere și zone rurale pe cale de dispariție. Imperialismul și dorința de a cuceri teritorii reprezintă calea cea mai dăunătoare și distructivă. Încă o dată, guvernul rus ne distruge viitorul cu propriile mâini doar pentru a face țara noastră să pară mai mare pe hartă. Dar Rusia este destul de mare așa cum este. Obiectivul nostru ar trebui să fie păstrarea poporului nostru și dezvoltarea a ceea ce avem din abundență.
  11. Pentru Rusia, moștenirea acestui război va fi o întreagă încrengătură de probleme complexe și, la prima vedere, aproape de nerezolvat. Este important să stabilim pentru noi înșine că dorim să le rezolvăm, apoi să începem să facem acest lucru în mod onest și deschis. Cheia succesului constă în înțelegerea faptului că încheierea războiului cât mai curând posibil nu va fi doar utilă pentru Rusia și pentru poporul său, ci și foarte profitabilă: aceasta este singura modalitate de a începe să progresăm către eliminarea sancțiunilor, întoarcerea cetățenilor care au plecat, restabilirea încrederii în mediul de afaceri și creșterea economică.
  12. După război, va trebui să rambursăm Ucrainei toate daunele cauzate de agresiunea lui Putin. Dar restabilirea relațiilor economice normale cu lumea civilizată și revenirea creșterii economice ne vor permite să facem acest lucru fără a interfera cu dezvoltarea țării noastre. Am atins fundul sacului, și, pentru a ieși la suprafață, trebuie să ne revenim. Acest lucru este corect din punct de vedere moral, rațional și profitabil.
  13. Trebuie să desființăm regimul Putin și dictatura sa, în mod ideal prin organizarea de alegeri generale libere și convocarea unei Adunări Constituționale.
  14. Trebuie să instituim o republică parlamentară bazată pe alternanța puterii prin alegeri corecte, instanțe independente, federalism, autonomie locală, libertate economică deplină și justiție socială.
  15. Recunoscându‑ne istoria și tradițiile, trebuie să fim parte a Europei și să urmăm calea europeană de dezvoltare. Nu avem altă alegere și nici nu avem nevoie de altceva.

Volumul de memorii „Patriot” de Aleksei Navalnîi este cea mai așteptată carte a anului la nivel internațional. Editura Litera va publica ediția cărții în limba română concomitent cu marile ediții internaționale din Statele Unite ale Americii, Mare Britanie, Germania, Spania, sau Franța, pe 22 octombrie.

Cartea va fi lansată simultan atât pe print (ediție cartonată), cât și în format digital (ebook & audiobook). Până atunci cartea este disponibilă la precomandă cu o reducere atractivă și transport gratuit pe site-ul litera.ro.

Urmărește-ne pe Google News