Activiștii erau susținători ai grupului „Ultima Generație” („Last Generation”), care a ținut prima pagină a ziarelor din Germania prin sutele de blocaje rutiere provocate de protestatari ce s-au lipit cu adeziv de asfalt.
Inculpații, cu vârste cuprinse între 22 și 64 de ani, și-au recunoscut implicarea și au declarat că motivul lor a fost acela de a protesta împotriva politicii climatice a guvernului federal, a precizat Tribunalul districtual Tiergarten din Berlin, într-un comunicat de presă.
Pedepsele cu închisoarea au fost suspendate timp de doi ani, dar ar putea fi executate dacă inculpații vor comite noi infracțiuni.
„Această suspendare de doi ani (a executării) acestei sentințe înseamnă, practic, că aceste persoane nu mai pot fi active din punct de vedere politic fără a fi nevoite să meargă la închisoare”, a declarat, pentru Reuters, Mirjam Hermann, avocat al asociației Support for Active Civil Society (RAZ).
Avocații apărării au anunțat că vor face apel la verdict, despre care au spus că nu este un răspuns adecvat la nesupunerea civilă.
„Motivele hotărârii arată că judecătorul nu a dorit să clarifice faptele într-un mod imparțial”, a declarat Inga Schulz, una dintre avocatele acuzaților.
Instanța a precizat, că, în evaluarea pedepsei, a luat în considerare faptul că un monument național a fost deteriorat în urma incidentului, pe lângă prejudiciul financiar.
În cadrul procesului, a fost interogat un angajat al unei companii de restaurare implicat în curățarea monumentului, a mai anunțat tribunalul, adăugând că vopseaua a provocat daune materiale în valoare de aproximativ 110.000 de euro.
„Scopul declarat al acuzatului de a obține o schimbare în politica climatică nu justifică o astfel de acțiune. Într-o democrație există și alte modalități de a-și atinge obiectivele politice”, a adăugat instanța.
Grupul german „Ultima Generație”, care face parte din cadrul rețelei europene A22, ce include și grupul britanic „Just Stop Oil”, afirmă că verdictul este drastic și a făcut apel la un miting în fața Porții Brandenburg ca răspuns la această hotărâre.
„Poarta Brandenburg portocalie ar trebui să ne reamintească faptul că schimbarea și, prin urmare, o viață în conformitate cu valorile noastre comune – umanitate, dreptate, onestitate – sunt posibile”, a spus Lina Johnsen, purtătoare de cuvânt a grupului.
Foto: Profimedia Images