Angajatele, care lucrau ca instructoare de educaţie sau asistente medicale, au fost filmate în timp ce bat copii, martorii arătând că de mai mulți ani aceasta era o practică în centrul social unde copiii cu handicap ar fi trebuit îngrijiţi.

Mihai Steluţa Mariana, Stancu Violeta şi Bănică Paula, angajate ale Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei”, au fost trimise în judecată în septembrie 2022 pentru purtare abuzivă, fiind acuzate că au bătut copii cu dizabilităţi internaţi într-un centru unde erau angajate, scapă de acuzaţii. 

Judecătoria Ploieşti a constatat că faptele pentru care acestea au fost inculpate, comise în 2018, s-au prescris.

În schimb, magistraţii le obligă pe cele trei să plătească fiecărei persoane pe care au bătut-o daune morale de 4.500 de lei. În dosar au fost identificate patru persoane vătămate. Dosarul inițial a fost disjuns, colegi ai celor trei fiind judecaţi în alt dosar. 

Cum a ieșit totul la iveală

Ancheta a fost deschisă în urma sesizării unui bărbat, martor în această speţă, care se afla în proces de divorţ, soţia sa fiind angajată, pe postul de „instructor educaţie” în cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei”, iar în contextul încercării de a identifica probe pentru procesul de divorţ, bărbatul a accesat un telefon mobil care a fost utilizat de soţia sa.

Aici a descoperit mai multe conversaţii purtate de aceasta cu o colegă și a descoperit că atât ea, cât și colega și alți angajați îi loveau pe copii.

Copiii abuzaţi erau beneficiari ai serviciilor centrului, fiind minori cu handicap, separaţi, temporar sau definitiv de părinţii lor.

„Deşi unele dintre persoanele vătămate erau inofensive, au fost victimele unor acte de agresiune fizică repetate, pentru simplul motiv că au creat disconfort prin comportamentul specific tulburărilor psihice cu care sunt diagnosticaţi”, scrie în documentele autorităților judiciare.

Unul dintre martorii din dosar „a relatat că încă din anul 2009, de când s-a angajat la centru, a observat că angajaţii exercitau constant diverse forme de abuz asupra beneficiarilor, încercând să justifice conduita personalului angajat prin raportare la împrejurarea că minorii cu probleme neurovegetative nu reacţionează întotdeauna la imbolduri verbale sau nonverbale normale, reacţionând în schimb la unele gesturi care presupun o oarecare violenţă, deoarece aşa au fost obişnuiţi de-a lungul timpului prin educaţia oferită de persoanele angajate ca instructori de educaţie care nu aveau calificarea şi aptitudinile necesare educării unor copii cu dizabilităţi”.

Bărbatul care a făcut sesizarea la organele de urmărire penală a relatat situaţia şi la DGASPC Prahova însă un raport încheiat în urma controlului intern arată că au fost constatate şi sancţionate disciplinar anumite încălcări ale atribuţiilor de serviciu de către angajaţii în funcţiile de şef centru, coordonator personal de specialitate şi administrator.

În urma cercetării s-a stabilit că „nu sunt dovezi din care să rezulte că beneficiarii sunt agresaţi de către angajaţi, că se mănâncă din hrana beneficiarilor şi că sunt sustrase bunuri din centru iar comisia nu are la dispoziţie mijloacele necesare şi competenţa legală pentru verificarea veridicităţii celor semnalate prin sesizarea domnului”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News