„În timp ce analizăm evoluția situației de securitate, suntem nevoiți să oprim temporar toate operațiunile din Sudan“, a declarat directoarea executivă a WFP, Cindy McCain, într-un comunicat de presă.

„PAM se angajează să ajute poporul sudanez care se confruntă cu o insecuritate alimentară extremă, dar nu ne putem face munca de salvare a vieților dacă nu sunt garantate siguranța și securitatea echipelor și partenerilor noștri“, a adăugat Cindy McCain.

Trei angajați ai WFP au fost uciși, iar alți doi au fost răniți în confruntările din districtul Kabkabiya, în Darfurul de Nord. Un purtător de cuvânt al WFP a declarat pentru Reuters că cei trei morți sunt toți cetățeni sudanezi.

McCain a mai spus că este dificil pentru personalul WFP să-și desfășoarea activitatea după ce o aeronavă a Serviciului aerian umanitar al ONU (UNHAS) a fost „avariată semnificativ“ sâmbătă pe aeroportul sudanez din Khartoum, în timpul unui schimb de focuri.

Incidentul a afectat grav capacitatea organizației de a-i deplasa pe lucrătorii umanitari și ajutoarele pe teritoriul Sudanului, a precizat McCain.

Anterior în cursul zilei de duminică, Națiunile Unite au condamnat uciderea angajaților WFP, afirmând că aceștia au murit în timp ce își îndeplineau atribuțiile.

Volker Perthes, șeful Misiunii Integrate de Asistență pentru Tranziție a Națiunilor Unite (UNITAMS), care a fost înființată în 2020 pentru a sprijini tranziția democratică din Sudan, a declarat, de asemenea, într-un comunicat, că este „îngrozit de informațiile privind proiectilele care au lovit sediul ONU și alte spații umanitare, precum și de relatările privind jefuirea sediilor ONU și ale altor spații umanitare în mai multe locații din Darfur”.

Lupta pentru putere dintre armata sudaneză și RSF a ucis până în prezent 56 de civili și a rănit 595 de persoane, inclusiv combatanți.

Luptele au izbucnit sâmbătă între unitățile armatei loiale generalului Abdel Fattah al-Burhan și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), conduse de generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti. A fost prima confruntare de acest gen de când ambele părți și-au unit forțele pentru a-l înlătura pe președintele Omar Hassan al-Bashir, în 2019.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News