-
Procurorii suceveni anunță ziarul Libertatea că abia acum urmează să se apuce de expertiza medico-legală în cazul a 3 bebeluși morți în urmă cu mai bine 2 ani și jumătate.
-
Bebelușii au decedat în februarie, martie și august 2016, în urma infectării cu piocianic, o bacterie intraspitalicească extrem de agresivă, luată în Spitalul Județean Suceava.
-
Părinților li s-a spus de la spital că infecția a fost transmisă de la părinți ori că micuții n-au fost infectați.
-
Deși un dosar a fost deschis după investigația GSP, acesta stagnează de aproape 3 ani.
a
Echipa de investigații a ziarului Libertatea a publicat, în 2016, în GSP și pe tolo.ro, cazul a trei bebeluși morți la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan” din Suceava, după ce au fost infectați cu bacilul piocianic, unul dintre principalii responsabili de infecțiile nosocomiale.
Toți trei s-au născut în același loc și au decedat după maximum două săptămâni, din aceeași cauză. Un singur lucru a fost diferit, modul în care părinții au aflat că micuții s-au infectat: fie „mama era infectată deja”, fie infecțiile nu existau, fie au fost amenințați cu datul în judecată pentru hărțuire.
Cei trei bebeluși care au murit:
– Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
– Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
– Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)
După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat.
Însă, de 2 ani și jumătate s-a lăsat tăcerea. Iar ultimul răspuns al procurorilor o adâncește: „urmează” să se efectueze expertizele medico-legale în 2019, deși copiii au murit în primăvara și vara lui 2016!
Spitalul e acuzat de ucidere din culpă
Parchetul a mai spus, în răspunsul către ziarul Libertatea, că:
- Spitalul Județean Suceava este singurul suspect, „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”;
- din cercetările efectuate până acum, „există o cauză comună în ceea ce privește decesele”;
- „expertizele vor fi ultimele activități impuse de specificul și natura cauzei, urmând ca, după definitivarea acestora, dosarul să fie soluționat procedural în cursul acestui an”.
Răspunsul Parchetului a nemulțumit părinții și avocații.
„Trebuie identificați și angajații responsabili”
Cristian Băcanu, avocatul familiei Manea, cea care a și contestat durata procesului la Judecătoria Suceava, a punctat că „e inacceptabil să nu avem expertiza după doi ani și jumătate și să nu avem suspecți persoane fizice. Spitalul va răspunde ca entitate, dar, în mod cert, trebuie identificați și angajații responsabili”.
Mai mult, acesta a menționat: „Am sesizat și suspiciuni cu privire la falsul intelectual. Din informațiile noastre, spitalul nu declara în mod corespunzător infecțiile nosocomiale la Direcția de Sănătate Publică. Trebuie verificat și acest aspect, a fost indicat în plângerea penală, dar nu apare în răspunsul dat de Parchet”.
„E strigător la cer să nu se întâmple nimic în dosar timp de doi ani. Da, știm că spitalul este de vină, nu e o noutate, dar vestea că nu s-au ocupat încă de expertiză m-a lăsat mască”, spune Ovidiu Manea, tatăl lui Alexandru Teodor, mort la 13 zile de la naștere.
Citește episoadele investigației publicate, în septembrie 2016, pe tolo.ro:
DSP Suceava confirmă prezența Pioceanicului: „Stafilococ pe masa de înfășare și Pseudomonas în ATI”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro