Școala Generală din Clejani nu își mai poate primi elevii, la numai o săptămână de la deschidere. Trei elevi, doi ai școlii și al treilea dintr-o localitatea învecinată, au distrus mobilierul din mai multe clase, băncile, dar şi baia unităţii, potrivit edupedu.ro.
Primarul din Clejani, Florin Nidelea, a declarat că elevii “s-au distrat” atunci când au făcut aceste fapte.
„S-au amuzat. Am stat personal cu ei de vorbă, s-au amuzat… Unul dintre ei (…) avea probleme medicale”, a precizat edilul.
„Doi dintre ei erau elevii școlii respective și unul din comuna Letca, sat Milcovăţu”, a mai spus primarul. Şcoala nu are pază şi nici camere de supraveghere. Copiii au fost găsiţi la duş de către femeia de serviciu, în timp ce se curăţau de praf.
„Cei trei copii au intrat după orele de program, în jurul orelor 16, școala era închisă de la orele 13:30. După orele de program, după orele 16 a venit femeia de serviciu să aprindă lumina pentru seară. I-au găsit în interiorul școlii făceau baie, într-adevăr făceau un duș pentru că se murdăriseră copilașii de praf. Au folosit extinctoare, au devastat în proporție de 90 la sută începând de la mobilier școlar, calorifere, centrala, tot ce le-a căzut în mână, material didactic tot, tot, tot”, a explicat Florin Nidelea.
„Un copil îl avem cu probleme, a venit cu adeverință medicală “apt medical”, e dubioasă acea adeverință, o să o verifice organele competente. Am mai avut probleme cu el anul trecut, tot așa, ne-a mai creat probleme, dar nu la nivelul ăsta, i s-a scăzut nota la purtare de către conducerea școlii” a mai spus primarul din Clejani.
FSLI: Cazul de vandalism din Giurgiu este șocant! Cerem Ministerului Educației Naționale măsuri urgente
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară.
„Imaginile cu școala vandalizată din Clejani, județul Giurgiu sunt greu de descris, așa cum este greu de conceput că trei elevi, cu vârste sub 10 ani, au fost capabili să distrugă totul în calea lor. Sălile de clasă și holurile au fost devastate, iar școala nu poate fi, în acest moment, folosită, autoritățile făcând eforturi ca până la data de 20 septembrie să o reabiliteze, pentru a putea fi reluate cursurile.
Acest caz de o gravitate extremă ne arată, încă o dată, faptul că în toate unitățile de învățământ avem nevoie urgentă de psihologi școlari care să depisteze din timp astfel de comportamente și să poată interveni. Prin urmare, cerem Ministerul Educației Naționale și Guvernului României să adopte de urgență un act normativ prin care să fie mărit numărul de consilieri școlari în toate unitățile de învățământ.
Totodată, cerem autorităților să aplice legislația în vigoare și să asigure paza și protecția unităților de învățământ” susțin sindicaliștii.
Dacă exista pază și copiii erau consiliați, asemenea fapte putea fi evitate, susțin sindicaliștii.
Copiii au făcut ce au văzut într-un joc pe calculator
„Nu ne puteam închipui că trei copii, cu vârstele între 8 și 10 ani, puteau să lase așa ceva în urma lor: întreaga școală este distrusă ca după un atac mafiot. Vă dați seama unde am ajuns? Explicația copiilor, că s-au enervat și că au reacționat cum au văzut într-un joc pe calculator, trebuie să fie semnalul pentru toată lumea că acest gen de copii au nevoie urgentă de intervenția specialiștilor. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu ei, care este rolul familiei, de ce nimeni nu a intuit măcar că ar avea o predispoziție la astfel de fapte violente sau că este un comportament care răspunde la o situație-șoc. Oricum ar fi, psihologii școlari sunt o mare necesitate în unitățile de învățământ din România. Guvernul României trebuie să aplice urgent un plan de intervenție, mai ales că ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de cazuri de violență în educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
Sursa imagini: Giurgiu pe surse, hotnews.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro