UPDATE: Șase copii din județul Dâmbovița, care au fost descoperiți de polițiști că jucau pe internet ”Balena Albastră”, au fost consiliați și li se supraveghează comportamentul, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculae.
”Sunt șase copii, unii dintre ei au parcurs diverse etape ale jocului. Am descoperit, ca urmare a sesizării și ca urmare a unor informații deținute de polițiști. Copiii respectivi au fost consiliați de către polițiști și psihologul școlii și s-au luat măsuri pentru supravegherea comportamentului. De asemenea derulăm campanii preventive de informare a elevilor și profesorilor cu privire la riscurile pe care le poate avea mediul virtual”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița, Alexandra Niculae.
Părinții sunt îngrijorați pentru că mai mulți copii din Dâmbovița joacă Balena Albastră
Specialiștii avertizează că jocul „Balena Albastră” este periculos pentru că utilizatorii sunt îndemnați să se mutileze și, dacă vor să câștige, sunt influențați să se sinucidă. Jocul, care a luat amploare în Rusia, a depășit deja granițele și ar fi acaparat numeroși copii care au între 11 și 14 ani, o vârstă extrem de vulnerabilă. Psihologii susțin că au început să aibă de-a face cu pacienți pe care i-au scos din ghearele morții.
Ionuț Rizescu, psiholog din Târgoviște, a declarat că consiliază un elev de 12 ani care ar fi jucat „Balena Albastră”. Băiatul a avut tulburări de comportament, iar părinții săi au apelat la ajutor de specialitate.
Un copil de 11 ani, din localitatea dâmbovițeană Cazaci, a fost găsit spânzurat, luni, în podul casei părinților. Rudele sale spun că cel mic ar fi jucat Balena Albastră.
Jocul „Balena Albastră” îi manipulează pe tineri să îndeplinească 50 de sarcini pe parcursul a 50 de zile. Utilizatorii au la început sarcini aparent banale, dar, pe măsură ce avansează, sunt însemnați să se rănească pentru a realiza pe piele forma unei balene, să se uite la filme de groază și să se trezează la ore neobișnuite din noapte. Toate acestea, susțin psihologii, accentuează îl traumatizeze pe jucător și îl face să își piardă încrederea în sine cu scopul de a se sinucide.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro