Libertatea a urmărit cazul copiilor din cupluri de români care au apelat la serviciile de maternitate surogat ale unei clinici din Kiev, bebeluși născuți în timpul războiului provocat de Rusia în Ucraina în urmă cu 14 zile.
La solicitarea ziarului, MAE confirmă prezența a trei nou-născuți ce aparțin unor cupluri de români și care se află acum în maternitatea clinicii din Kiev.
Ministerul subliniază că, din discuțiile cu reprezentanții clinicii, dar și cu părinții cetățeni români, „în perioada martie-iulie 2022, la clinica în cauză sunt programate mai multe astfel de nașteri, cu ajutorul unor mame surogat cu cetățenie ucraineană”.
Copiii născuți în timpul războiului
Reprezentanta departamentului român din cadrul clinicii a confirmat pentru Libertatea că „3 cupluri de români vor veni după copilași în Cernăuți. În Cernăuți este acum liniște și vor fi în siguranță și pe drum și în oraș”, spunea Lavinia Screnec pe 8 martie.
„Noi ne ocupăm de acte pentru ca părinții biologici să poată pleca cu copii lor din Ucraina. Actele le putem face la Cernăuți”, adaugă Screnec.
Orașul Cernăuți, aflat la 40 de kilometri de granița cu România, este însă un punct de oprire sau doar de popas pentru zeci de mii de refugiați ucraineni, care fug din calea războiului. Mai multe ajutoare din România merg către Cernăuți, acolo unde este nevoie de mii de paturi pentru refugiați, dar și de medicamente pentru singurul spital de pediatrie din regiune.
De la începutul războiului cu Rusia, 4.311 de copii s-au născut în diferite părți ale Ucrainei, conform informațiilor transmise de autoritățile ucrainene. Tot în acest timp, 3.973 de cupluri au decis să-și consolideze oficial familia în timpul războiului.
Părinții români ar fi nevoiți să ajungă la Kiev
Deși reprezentanții clinicii spun că părinții români vor ajunge la Cernăuți, aceștia nu pot confirma că și bebelușii pot fi transportați în siguranță din Kiev la Cernăuți. Astfel, între alternativele discutate a fost și crearea unui coridor umanitar prin care părinții să poată ajunge chiar în capitala ucraineană. Riscurile ar fi însă mult mai mari.
„Avem nevoie de un coridor diplomatic din partea statului român pentru ei sau din partea Crucii Roșii. Așa ceva s-a organizat din partea Ambasadei statului Israel pentru un cuplu care, în 6 ore, a ajuns cu bebelușul din Kiev. Altfel, drumul e foarte greu, riscant și durează mult”, declară pentru ziar Lavinia Screnec.
MAE spune însă că „părinți și reprezentanții clinicii nu au menționat intenția fermă a cetățenilor români de a se deplasa la Kiev, în această situație incertă de securitate”.
Ajutor de la Crucea Roșie și Consulatul României la Cernăuți
MAE a precizat că „reprezentanții misiunii diplomatice au contactat și Crucea Roșie din România, pentru a putea oferi asistență de specialitate în privința transportului în siguranță al copiilor la Cernăuți, unde reprezentanții Consulatului General al României la Cernăuți pot oferi asistență consulară cetățenilor români, prin efectuarea în regim de urgență a serviciilor consulare necesare.”
Aceste servicii includ actele necesare fără de care copiii părinților români nu ar putea fi scoși din Ucraina: înscrierea certificatelor de naștere ucrainene în registrele de stare civilă române, eliberarea certificatelor de naștere românești și eliberarea titlurilor de călătorie necesare pentru repatrierea copiilor.
Legea ucraineană permite maternitatea surogat. În România, toate demersurile legislative cu privire la maternitatea surogat nu au dus la o reglementare suficientă și specifică. Motiv pentru care multe cupluri din România care nu pot avea copii fără acest tip de tehnică asistată uman apelează la clinicile din Ucraina. Au avantajul unei legislații clare și al unor costuri mult mai mici decât în alte clinici din lume unde legislația permite astfel de tratamente. Un pachet cu aceste servicii începe de la 25-30 de mii de dolari în comparație cu peste 100.000 de dolari, prețul din clinicile din SUA.
- Mamele surogat sunt femei care acceptă, în baza unui contract, să nască un copil pentru un cuplu infertil. Ea practic rămâne gravidă și poartă sarcina care provine din gameții donați ai celor doi părinți. După naștere, mama surogat renunță la orice drept asupra copilului născut, printr-un act notarial.
De ce nu pot mamele-surogat din Ucraina să nască în România
La solicitarea ziarului, Ministerul Familiei explică ce ar însemna ca mamele-surogat aflate acum în Ucraina, care poartă bebeluși concepuți din gameții unor părinți români, să nască în România:
„În România, ca de altfel în majoritatea statelor europene utilizarea tehnicilor de reproducere umană asistată cu ajutorul mamelor surogat este interzisă, motiv pentru care în cazul în care nașterea nu are loc pe teritoriul Ucrainei, iar înregistrarea actelor nu se realizează de către serviciile de stare civilă ucrainene competente, prevederile legislației acestui stat nu mai sunt aplicabile”.
Astfel, dacă nașterea ar avea loc în România, mama surogat va fi trecută în certificatul de naștere drept mama naturală a copilului, iar cetățenii români nu vor mai putea fi înscriși ca părinți în actele de stare civilă române.
Ministerul Familiei pentru Libertatea:
Metoda mamelor surogat are adepți, dar și numeroși opozanți. Mamele-surogat sau „mamele purtătoare” sunt legale în țări ca Marea Britanie, Grecia, Croația și Olanda. În cele mai multe state, însă, procedura este ilegală, fiind extrem de controversată, notează The Guardian.
ONG: clinicile îi obligă pe părinți să se expună unor riscuri imense
Organizația non-profit „Growing Families”, care lucrează cu părinții care caută maternitate surogat și tratament de fertilitate în Ucraina și în întreaga lume, asistă acum peste 50 de cupluri internaționale de a se reuni cu copiii lor născuți în Ucraina.
„Există cel puțin zece clinici de maternitate surogat în care acești părinți au copii”, spune pentru Libertatea Sam Everingham, director global al „Growing Families”. Unii părinți cred că Biotexcom și personalul altor agenții nu le permit mamelor surogat să iasă din Ucraina, pentru a „nu pierde controlul asupra lor”, explică Everingham.
Acesta crede că este prea riscant ca părinții români sau de alte naționalități să se ducă la Kiev pentru a-și lua copiii. Spune că organizația sa colaborează cu oameni în teren pentru a însoți bonele cu copiii până la graniță, unde aceștia să fie preluați de părinții lor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro