Responsabilitatea pentru siguranța construcției aparținea primăriei din Tbilisi și contractorului, o firmă ai cărei proprietari au fost închiși pentru corupție, scrie consorțiul de investigații OCCRP.
Ca urmare, georgienii au scandat pe străzi, așa cum s-a întâmplat și în România, după tragedia de la Colectiv din 2015: „Corupția ucide” și „Un oraș plin de corupție”.
Pe 13 octombrie, trei copii s-au electrocutat după ce s-au urcat pe o fântână arteziană, recent renovată, din centrul Tbilisiului, capitala Georgiei. Intenția copiilor era de a recupera o minge care ajunsese în fântână.
Marita Meparishvili, de 13 ani, a murit la spital după ce s-a electrocutat în fântâna din Vake Park. Fetița a ajuns în grija medicilor cu stop cardiac, iar măsurile de resuscitare au fost fără succes. Starea unui alt copil rămâne gravă, iar al treilea este conștient și nu mai este sub îngrijire medicală.
Electrocutarea celor trei copii a stârnit indignarea întregii societăți, care a organizat proteste și a cerut demisia primarului. Cei mai mulți dau vina pe corupția endemică din administrația locală a Tbilisiului care a condus la această tragedie.
„Sunt gata să răspund în fața legii”
Primăria s-a ocupat de renovarea fântânii din Vaki Park, contractând o firmă să realizeze lucrările. La finalizarea reabilitării, primarul Kakha Kaladze a făcut din redeschiderea parcului un pretext pentru a obține capital politic.
După tragedie, Kaladze a răspuns vag întrebărilor jurnaliștilor privind responsabilitatea primăriei. „E o responsabilitate foarte largă, a tuturor, și desigur toți vor primi un răspuns adecvat”, a declarat inițial. Abia când subiectul a acaparat agenda publică, primarul a revenit cu declarații:
„S-a întâmplat un lucru teribil, este foarte greu pentru toată lumea. Și, desigur, ancheta va stabili totul. Toți, inclusiv eu, vor fi trași la răspundere pentru crimă. Dacă eu am comis vreo crimă, sunt gata să răspund în fața legii”, spunea primarul din Tbilisi, Kakha Kaladze.
„Corupția ucide” și în Caucaz
Pe 17 octombrie, a avut loc un protest prin care s-a cerut demisia lui Kakha Kaladze de la conducerea primăriei, relata presa locală. Participanții la manifestație au dus în fața clădirii primăriei bannere cu mesaje prin care acuzau corupția de la nivelul administrației: „Corupția ucide”, „Un oraș plin de corupție”, „Primar corupt” și „Orașul tău te ucide”.
Scandările protestatarilor au fost însoțite de limbi de fum negru, care simbolizau „crima” și „corupția”, dar și de sunete repetate de sirene de raid aerian.
Activiștii subliniază că cei ieșiți în stradă își doresc să prevină cazuri similare în viitor. „O crimă a avut loc la Primăria din Tbilisi, pe care primarul și angajații lui încearcă să mușamalizeze într-o manieră bine orchestrată și organizată”, a declarat activista civică Nika Parulava.
„Tot orașul știe ce fel de sistem corupt conduce (primarul Kaladze, n.r.), iar ce s-a întâmplat e rezultatul acestui sistem corupt, al neprofesionalismului și al neglijenței”, a declarat și Ana Subeliani, codirectoare a Tbilisi Pride.
În cele trei ore de protest, niciun angajat al primăriei nu a venit să discute cu manifestanții.
O verigă lipsă în lanțul verificărilor
În octombrie 2021, compania LTD Greenservice+ a câștigat contractul pentru renovarea fântânii. Banii pe care autoritățile locale i-au direcționat firmei au fost de 11,8 milioane de lari – adică 4,3 milioane de euro.
În conformitate cu cerințele proiectului, compania a transmis către primărie șase rapoarte de inspecție. Acestea erau realizate de companii private, angajate de Greenservice+. În toate documentele se susținea că lucrările s-au făcut în mod conform.
„Lucrările de reabilitare au fost efectuate în conformitate cu documentația de proiectare și cu contabilitatea costurilor”, se scrie în raportul inspecției finale, realizată în 25 august.
Conform presei georgiene, evaluarea făcută de compania MshenInspect, de exemplu, viza doar aspectele financiare, nu și calitatea și siguranța lucrărilor. Aceste elemente trebuiau inspectate de o agenție municipală, dar documentele care confirmă verificarea lipsesc din registru, scrie site-ul ifact.ge.
O rețetă pentru a-și atribui licitații publice
Greenservice+ a obținut licitația în ciuda faptului că în 2018 a apărut într-un raport al Transparency International Georgia despre companiile care nu ar trebui să aibă acces la licitațiile publice, având în vedere că proprietarii firmei fuseseră condamnați pentru corupție.
În 2007, când Lasha Purtskhvanidze era guvernatorul unui sector din Tbilisi, iar Koba Kharshiladze era adjunctul său, cei doi au înregistrat, sub numele unor cunoștințe, compania Greenservice LLC. Această firmă a început să câștige contracte publice în vreme ce fondatorii ei secreți făceau parte din comisiile de licitație.
Ancheta care a urmat a relevat că, pe 16 noiembrie 2010, după ce au părăsit posturile de funcționari publici, cei doi fondatori i-au înlocuit pe proprietarii fictivi și și-au împărțit egal acțiunile din societatea comercială.
Purtskhvanidze a fost arestat pentru corupție în 2013 și a pledat vinovat, iar drept pedeapsă a primit o amendă. Kharshiladze, în schimb, a plătit o amendă, dar a fost trimis și la închisoare pentru doi ani.
O nouă firmă, cu nume similar
Greenservice+ a fost înființată în 2010 și a început să intre în licitații publice în 2013, când cei doi au fost condamnați. De atunci, a câștigat numeroase contracte guvernamentale, în valoare de milioane de euro.
În cinci ani, Greenservice+ a câștigat licitații electronice în valoare de 21 de milioane de lari (7,7 milioane de euro) și a primit 95.000 de lari prin procedură simplificată, scria Transparency International în 2018.
În prezent, Purtskhvanidze și Kharshiladze dețin fiecare 33% din acțiunile companiei.
A doua zi au șters amintirea festivismului politic
Pe 12 octombrie, primarul Kaladze a participat la ceremonia de deschidere a parcului renovat și a făcut o declarație de presă în care a vorbit în special despre fântână.
„A doua etapă a lucrărilor a fost reabilitarea cascadei mici și a fântânii rotunde, care a fost finalizată și a ieșit foarte frumos”, a spus primarul. „Sunt sigur că atunci când lucrările vor fi complet terminate și cascada principală va fi reabilitată, va fi unul dintre cele mai bune locuri de adunare, relaxare și destindere. În plus, deoarece mulți oameni folosesc acest spațiu, am decis să adăugăm o zonă specială pentru copii, unde vor fi amenajate noi atracții suplimentare”.
În ziua următoare, când a avut loc tragedia, știrile despre ceremonia de inaugurare a fântânii au fost șterse rapid de pe site-ul Primăriei din Tbilisi. Acest gest a suscitat și mai multă revoltă în societate.
Audiați și angajații statului, și ai companiei
Pe 13 octombrie, poliția i-a audiat pe proprietarii și pe angajații Greenservice+. La ieșirea de la audieri, Purtskhanidze a declarat în fața presei că firma a testat fântâna timp de două luni și n-au fost observate probleme. Ba chiar a sugerat că ar putea fi vorba de o „acțiune premeditată”.
În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Interne din Georgia a promis că va conduce o anchetă amănunțită a tragediei. Au fost intervievați angajații companiei, angajații primăriei, profesorii și alți reprezentanți ai Școlii nr. 55, unde erau înrolați cei trei copii.
Potrivit contractului de licitație, Laboratorul Municipal Tbilisi, agenția de stat care supraveghează construcțiile și ingineria civilă din oraș, trebuia să supravegheze lucrările care urmau să fie realizate de Greenservice+.
Arestații riscă până la trei ani de închisoare
După o săptămână de la tragedie, autoritățile georgiene au arestat nouă persoane, inclusiv pe Lasha Purtskhvanidze. Directorul uneia dintre firmele subcontractate să realizeze inspecția lucrărilor și adjunctul șefului Serviciului de Protecție a Mediului al Primăriei s-au numărat și ei printre arestați.
Toți cei aflați în custodia poliției sunt acuzați de neglijență și falsificare de documente, fiecare dintre aceste capete de acuzare având o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.
„Investigația e în desfășurare, numărul celor acuzați ar putea crește”, declarat Kakha Muradashvili, directorul adjunct al poliției din Tbilisi.
După arestări, Giga Gigashvili, șeful Serviciului de Protecție de Mediului, a demisionat. Gigashvili și alți doi colegi au semnat toate cele șase rapoarte de inspecție. „Adjunctul meu e în prezent arestat în urma tragediei. În calitate de șef al departamentului, eu, desigur, simt responsabilitatea morală pentru acțiunile lui și ale tuturor angajaților mei. Voi coopera deplin cu anchetatorii pentru a descoperi adevărul”, a spus acesta.