Programul de guvernare al viitorului cabinet Ciolacu include mai multe promisiuni făcute românilor: creșteri de salarii, investiții, reforme, programe de ajutorare, toate realizate cu actualele taxe, fără majorarea impozitelor.
Conform documentului, există mai multe estimări și obiective:
- Salariul minim va fi de 500 de euro de la 1 ianuarie 2025
- Salariul mediu va ajunge de 1.000 de euro de la 1 ianuarie 2025, iar un număr de 1,5 milioane de români vor avea la acel moment venituri nete de peste o mie de euro net
- Eliminarea inechităților din domeniile salarizării și al pensiilor
- Investiții publice de 239 de miliarde de lei în 2023 și 2024
- Produsul Intern Brut (PIB) al României va ajunge la 360 de miliarde de euro la finalul anului viitor, cu 50% (120 de miliarde de euro) peste nivelul din 2021, la preluarea guvernării de către coaliția PSD-PNL
- Reevaluarea sistemului fiscal, reformarea și digitalizarea Fiscului
- Reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele destinate copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă)
- O nouă foaie de parcurs pentru aderarea la euro
- Reducerea datoriei publice de la 49% din PIB în 2021 la 46% în 2024
- Scăderea inflației la 8% în primele șase luni de guvernare
- Sprijinirea a peste 100.000 de întreprinderi mici și mijlocii
- Modernizarea centralelor electrice din marile orașe prin trecerea la hidrogen
- Programul Tech Nation, prin care se acordă 50.000 de euro start-up-urilor „cu componentă digitală”
- Continuarea programelor Agri-Invest, Student Invest și Family Start
- Crearea Fondului de Inovare, ce va investi în start-up-uri din domeniul tehnologiei
- Extinderea programului de vouchere pentru echipament sportiv de la 30.000 la 100.000 de beneficiari.
Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Mostră de inadecvare la realitate”
Bogdan Glăvan, profesor de economie la Universitatea Româno-Americană, susține că programul este „triumfalist”, „inadecvat” și nu precizează de unde sunt finanțate toate măsurile.
„Este o mostră de inadecvare la realitate. Seamănă cu cele făcute de Ponta și Dragnea. Numai că atunci situația era total diferită, pentru că nu aveam crize, cum avem acum. Azi, domnul Ciolacu este mai mult ca domnul Boc. Nu poți să ai discursul lui Ponta și Dragnea când tu ai crescut taxele. Tonul acestui program de guvernare este inadecvat. E ca și cum cineva ți-a prăduit mașina și a doua zi îți zice că îți cumpără cauciucuri noi”, afirmă Glăvan.
Nu există finanțare, PNRR e în pericol
Acesta acuză că unele dintre promisiuni sunt prezentate ca și cum există deja finanțarea pentru ele.
Însă aceasta depinde de realizarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care este în pericol, din cauză că nu s-au făcut reformele solicitate.
Mai mult, fondurile bugetare depind de creșterea economică, iar fostul ministru de finanțe, Adrian Câciu, a avertizat deja în privința situației bugetare.
„Nu poți să zici că dai tu inflația în jos. Situația este mult mai serioasă și toate aceste estimări atârnă de niște fire de păr. Marile reforme, la pensii, pensii speciale și salarizarea bugetară, nu au fost făcute. Ce au zis ei, că e gata reforma pensiilor speciale, e o minciună. Asta înseamnă că ne așteaptă niște corecții financiare. Ceea ce mai departe ar putea afecta stabilitatea”, arată profesorul de economie.
Acesta dă și câteva exemple de posibile viitoare probleme.
„Nu poți să vii cu lucruri pe care nu le poți face în acel un an și jumătate de stat la guvernare. Stați să vină ianuarie, când trebuie majorate salariile și pensiile. Să vedem dacă vor exista bani…”, punctează Glăvan.
„Cineva trebuie să plătească”
Profesorul de economie estimează că vor exista creșteri de taxe pentru a acoperi toate programele și subvențiile promise.
„Nu poți să zici că dai și dai, dar să nu spui de unde dai. Mă aștept să se întâmple ceva, în sensul măririlor de taxe. Cum poți să te lauzi că stopezi risipa, când tot dai fără să evaluezi rezultatele? E un program triumfalist, ca alea de pe timpuri. Vor urma momente critice cu reformele. Este inevitabil să pui taxe, pentru că cineva trebuie să plătească”, conchide Glăvan.
Consultantul fiscal Adrian Bența: „Aș fi fericit dacă s-ar realiza jumătate”
Consultantul fiscal Adrian Bența spune că obiectivele Guvernului sunt „foarte ambițioase”, dar se îndoiește că vor putea fi transpuse toate în practică.
„Aș fi fericit ca măcar jumătate să se aplice în viața de zi cu zi”, a spus acesta.
Bența susține că obiectivele privind creșterile salariale pot fi atinse dacă statul reușește să elimine plata salariilor „la negru”.
De asemenea, spune că programele destinate IMM-urilor și antreprenorilor sunt binevenite, deoarece aceștia inovează și aduc plusvaloare în economie.
„În ce privește investițiile de aproape 50 de miliarde de euro, acestea sunt necesare, dar așa cum ne mișcăm noi, adică lent și foarte lent, nu sunt realizabile din punctul de vedere al timpului”, consideră Adrian Bența.
În privința surselor de finanțare pentru toate aceste promisiuni, acesta nu este foarte optimist.
„Probabil vom ajunge să ne împrumutăm și mai mult sau la noi taxe. Sper ca reforma ANAF să dea rezultate, iar Fiscul să combată evaziunea fiscală acolo unde este ea cu adevărat, iar digitalizarea să ducă și la rezultate fiscale concrete”, conchide consultantul.
Mircea Coșea, fost ministru al reformei: „Niște deziderate”
Profesorul de economie Mircea Coșea, fost ministru al reformei, critică și el programul de guvernare.
Acesta spune că documentul reprezintă „niște deziderate, niște dorințe”, potrivit Hotnews.
Coșea semnalează trei probleme:
- nu este ancorat în realitatea economică;
- nu există surse de finanțare;
- programele nu au explicație cum și de ce se fac.
„O insulă de fericire într-un ocean de furtună”
Mircea Coșea are o exprimare plastică despre situația României, așa cum apare în programul de guvernare.
„Dacă mai adăugăm și războiul din Ucraina, lucrurile nu sunt deloc pozitive pentru cadrul internațional și nu văd cum România ar putea să fie o excepție, o insulă de fericire într-un ocean aflat în furtună”, a spus Coșea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
IulianS • 15.06.2023, 23:42
Investitii, programe, ajutoare...vai de steaua lor. Isi bat joc bancile de ei ca nici nu mai sunt eligibili pentru credite cât de cât ieftine și ei promit marea cu sarea. Încă unii pentru care aritmetica simpla e o enigma... Batranii nostri stiau ca "unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere". Prin comparație, aștia isi închipuie ca au oricât pot ei promite...
Copenhaga1970 • 15.06.2023, 20:20
Bogdan Glăvan, prezentat ca profesor de economie, spune că programul noului guvern este ”triumfalist” și ”inadcvat”. Nimic mai adevărat. Sunt însă curios ce ne-ar fi spus dl Glăvan dacă și astăzi era șef la Fondul de Contragarantare (numit de PNL) sau consilier al președintelui PNL. Bogdan Glăvan a ocupat aceste poziții în urmă cu 2-3 ani, nu pe vremea lui Dragnea sau Năstase. Dl Bența este consultant fiscal și auditor financiar (contabil în varianta pompoasă). Până la analiza macroeconomică e cale lungă dacă avem pretenții ce trec de două cursuri la ASE. Dl Coșea pare un cetățean bine intenționat, însă bombardează pe oricine îl contactează (și îl apelează mulți) cu observații îngrozitor de banale legate de economie.