Experții consultați de Libertatea consideră că autoritățile pot face mult mai ușor rost de bani prin eliminarea excepțiilor și facilităților aflate în vigoare, decât prin introducerea unui impozit progresiv.

  • Sistemul de taxare progresivă presupune cote mici de taxare pentru veniturile mici și mai mari pentru veniturile mari.
  • În acest moment, impozitul pe venit este de 10% în România.
  • Unele categorii de angajați sunt scutite de impozit, precum IT-iștii, cercetătorii, constructorii și, mai nou, angajații din agricultură și industria alimentară. În total, aproximativ un milion de angajați din totalul de cinci milioane beneficiază de scutire.

Liderul PSD Marcel Ciolacu, cel care a făcut anunțul inițial privind introducerea impozitului progresiv, invocă ca argument faptul că aproape toate statele dezvoltate au astfel de sisteme.

„Nu puteți să spuneți că Spania, Olanda, Germania, Statele Unite, Italia, toți sunt tâmpiți pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilități și noi, românii, suntem cei mai deștepți, dar avem 27% venituri în construcția PIB și 40% cheltuieli”, a spus Ciolacu.

Acesta a spus că măsurile vor fi discutate în coaliție și ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie. Șeful PSD a spus măsurile vor fi prezentate până la 1 iunie.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Ciucă așteaptă analiza de la Finanțe

Întrebat despre renunțarea la cota unică și trecerea la impozitarea progresivă, premierul Nicolae Ciucă a spus că așteaptă analizele Ministerului Finanțelor.

Acesta anunțat că anul acesta nu va fi modificat sistemul fiscal și nu va fi introdusă nicio taxă nouă.

„Nu vom schimba sistemul fiscal peste noapte. Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi. Pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare trebuie să căutăm soluții pentru a ajunge la aceea optimizare fiscală. Vă rog să așteptați și vom vorbi despre toate acestea când se vor finaliza lucrurile la Ministerul Finanțelor.”, a spus Nicolae Ciucă.

Cine mai are cotă unică

În acest moment, cotă unică în Uniunea Europeană au România, Ungaria, Lituania, iar din afara spațiului comunitar mai au Rusia, Georgia și Kazahstan.

În afara „Bătrânului Continent”, mai există cotă unică în Bolivia, Mongolia și Groenlanda, conform WorldPopulationReview.com.

Adrian Bența: Salarii mai mici

Trei experți explică ce înseamnă impozitul progresiv și cum ne-ar putea afecta. „Orice partid care face asta pierde guvernarea”
Adrian Bența, consultant fiscal
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că, deși momentan nu se știu grilele de impozitare, mulți români s-ar putea trezi că vor încasa salarii mai mici.

„Noi, momentan, nu știm grilele. Dar, la nivel teoretic, introducerea unui sistem de impozitare progresivă înseamnă că vor scădea salariile în mână la milioane de angajați din România”, spune Bența.

Acesta mai spune că, pe lângă impozitul pe venit de 10%, statul încasează alți 25% contribuții de pensii și 10% contribuții de sănătate. În total, 45% din salariul brut se duce la stat.

Expertul spune că din momentul în care procentul va depăși 50% din salariul brut, mulți angajați vor încerca să se mute pe PFA sau microîntreprindere, pentru a plăti mai puține taxe. Iar alții vor cere să fie plătiți la negru, completează el.

O altă problemă este că în România sunt salarii mici, mai spune Bența. Conform datelor Institului Național de Statistică (INS), câștigul mediu net în România a fost de 3.937 lei în luna martie.

Acesta crede că măsura are caracter electoral și că „orice partid care o face asta pierde guvernarea”.

Cristian Păun: Nu se justifică

Trei experți explică ce înseamnă impozitul progresiv și cum ne-ar putea afecta. „Orice partid care face asta pierde guvernarea”
Cristian Păun, analist economic, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux
Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice, spune că în acest moment introducerea impozitului cu cote progresive este greu de administrat, nu se justifică și este arbitrar.

„Problema este această inegalitate, fapt pentru care este foarte dificil de administrat. În general, cei cu venituri mari au și cheltuieli mai mari. Dacă ai două joburi, faci două drumuri și ai două pachete de mâncare, de exemplu. Pentru asta statul îți dă niște deduceri. Cota progresivă nu se justifică azi în România pentru că 80-90% dintre români nu au alte venituri decât salariile. Mai bine păstrezi cota unică decât acest haos”, spune Păun.

„Deficitul României nu are drept cauză cota unică”

Foarte probabil cei cu salarii peste medie vor fi impozitați „usturător”, consideră profesorul de economie.

„Înainte era 40% impozitul pe veniturile mari, la care se adaugă cei 35% de la contribuții. Banii ar trebui să se ducă la cei care au nevoie, dar nu există garanții, pentru că statul are deficit mare. Dar deficitul României nu are drept cauză cota unică sau faptul că nu avem noi impozit progresiv”, spune Păun.

  • România și-a propus să încheie acest an cu un deficit bugetar de 5,84% din Produsul Intern Brut (PIB). Însă, acesta a fost gândit înainte de declanșarea războiului din Ucraina.

Din cauza deficitului mare, România a ajuns să se împrumute la dobânzi-record, de 8% pe an.

Păun consideră „o neghiobie” să crești taxele în perioadele cu inflație mare.

Soluția sa este eliminarea scutirilor actuale, astfel încât să existe o taxare uniformă.

„Există o debandadă în impozitarea drepturilor de autor, a chiriilor, a salariilor. Ar trebui totul pus pe baze corecte. În România este un haos fiscal, iar faptul că nu încasăm destul pleacă de la această nebuloasă”, conchide profesorul de economie.

Victoria Stoiciu: Eliminarea scutirilor și facilităților, înainte de taxarea progresivă

Trei experți explică ce înseamnă impozitul progresiv și cum ne-ar putea afecta. „Orice partid care face asta pierde guvernarea”
Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert Romania

Victoria Stoiciu, coordonator de programe în cadrul Fundaţiei Friedrich Ebert România, spune că taxarea progresivă este necesară, dar că sunt necesare două etape până la introducerea impozitului progresiv.

Mai întâi ar trebui eliminate facilitățile pentru IT-iști, constructori și agricultori, dar și cele pentru firmele din turism, plus taxate tranzacțiile imobiliare, consideră Stoiciu.

Aceste facilități însumează 5% din PIB, conform Cursdeguvernare.ro.

Potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, PIB-ul nominal al României este estimat la 1.317 miliarde de lei în acest an, echivalentul a 266 de miliarde de euro.

  • Un procent de 5% înseamnă astfel 13,3 miliarde de euro raportat la 2022.

Ulterior, ar trebui rezolvată altă problemă, arată Stoiciu. Este vorba de taxarea disproporționată a salariaților față de taxarea antreprenorilor sau companiilor.

Până la introducerea impozitului progresiv ar trebui să eliminăm aceste facilități astfel încât să existe un sistem unic pentru toată lumea.

Victoria Stoiciu:

De asemenea, trebuie clarificat ce consideră PSD taxare progresivă. „Din ce am văzut până acum, Ciolacu și Budăi vorbesc de deductibilități pentru cei cu venituri mici. În România nu mai avem cotă unică, dar nici taxare progresivă. Avem nevoie de taxare progresivă, dar suntem într-o situație de criză economică în care populația duce greul scumpirilor”, arată Stoiciu.

Stoiciu lansează și un avertisment pentru Guvern: dacă va considera venit mare unul de 5.000 de lei pe lună atunci o taxare mare va sărăci mica clasă de mijloc. Conform datelor sale, doar 15% din salariații din România au venituri peste media națională.

USR acuză PSD că vrea bani pentru primari

Intențiile Guvernului contrazic obiectivele României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spune Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene și cel care a negociat planul cu Comisia Europeană.

Ghinea acuză PSD vrea să introducă cota progresivă pentru că nu ajung banii pentru primari.

Potrivit celor asumate prin PNRR trebuie să creștem colectarea. Dar asta nu înseamnă musai să iei și mai mult de la cei care dau deja mult. PSD vrea să dea bani primarilor prin programul Anghel Saligny și zice să ia pielea celor care deja plătesc mult. În PNRR, prima condiție este să nu mai facem noi excepții, dar ei tocmai au făcut una nouă pentru agricultură. Oriunde se împiedică de ceva din PNRR.

Cristian Ghinea:
  • Prin programul Anghel Saligny primarii primesc 65,5 miliarde de lei până în 2028 pentru investiții în drumuri, infrastructură de gaze, apă și canalizare.

Ghinea este sceptic că Fiscul are capacitatea să realizeze mai devreme de doi ani un sistem în care cetățenii să poată să își înscrie veniturile.

La fel, nu crede că Ministerul Finanțelor are analize despre cota progresivă făcute împreună cu FMI, Banca Mondială și BERD, așa cum s-a scris în presă.

„Astfel de analize durează. Pentru Guvern însă se apropie funia de par: chiar și la dobânzi de 8%, nu mai reușește să se împrumute. Așa se întâmplă când ai un buget dezechilibrat”, conchide el.

Ce prevede PNRR

  • Conform PNRR, până la finalul primului trimestru din 2023 trebuie să intre în vigoare un nou Cod Fiscal care să prevadă reducerea etapizată a „distorsiunilor și stimulentelor excesive”, în principal impozitul pe venit, impozitul pe profit și contribuțiile sociale
  • Stimulentele din construcții trebuie reduse gradual până în 2025
  • Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi
  • O nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate.

Soluțiile Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu, a prezentat, într-un document, mai multe recomandări pentru echilibrarea economiei României, după consultarea a 20 de specialiști din domeniu.

Acestea sunt:

  • Eliminarea scutirilor de la plata impozitului pe venit (IT, construcții, lucrători sezonieri în HoReCa, cercetare)
  • Eliminarea scutirilor la sănătate pentru constructori
  • Eliminarea impozitului specific în turism și revenirea la impozitarea de 16%
  • Scăderea plafonului pentru microîntreprinderi de la un milion de euro la 100.000 de euro
  • Limitarea sumei neimpozabile de 450.000 de lei la vânzarea de locuințe doar pentru o singură tranzacție și limitarea scutirilor la donații și stabilirea unui impozit de 10%
  • Eliminarea diferențelor de impozitare între persoanele fizice și cele juridice la impozitul plătit anual pe clădiri
  • Refacerea impozitării autovehiculelor astfel încât să nu țină cont doar de capacitatea cilindrică, ci și de vechime și norma de poluare
  • Eliminarea scutirilor pentru dividende și creșterea la 10% a impozitului
  • Creșterea cotei de TVA la alimente de la 9% la cota standard de 19%
  • Renunțarea la TVA de 5% în turism
  • Reducerea de la 100.000 euro la 20.000 de euro a limitei pentru care persoanele care obțin venituri din anumite activități independente pot apela la calculul venitului impozabil pe norme de venit
  • Implementarea taxării inverse
  • Implementarea facturii digitale
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
Știrileprotv.ro
Ce purtau militarii nord-coreeni văzuți la Donețk. Șeful spionilor de la Phenian, oferit și el Rusiei
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
FANATIK.RO
Alina Bădic anunță vorbele de care trebuie să vă feriți toată viața. Pot avea puterea unui blestem
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
GSP.RO
Sorin Cârțu a spus cât are pensie: „După 45 de ani de fotbal...” + Și-a adus aminte: „Aveam 900.000 de lei în CEC la Revoluție. Știți ce am făcut instant cu ei?”
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
FANATIK.RO
Orașul surpriză din România care a luat fața Bucureștiului. Are cel mai mare buget din țară, se construiește pe bandă rulantă și în fiecare zi apar alte locuri de muncă. Obiectivul este să devină localitatea nr. 1 din țară în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Observatornews.ro
Manelistul Bogdan Mocanu ar fi acceptat "sume mari" pentru a-l promova pe pro-rusul Alexandr Stoianoglo. A şters clipul în care îl laudă încontinuu
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI