„Sunt 12 pacienţi internaţi suspecţi de trichineloza. În cazul a doi dintre ei s-a comfirmat clinic existenţa trichinelei spiralis iar în celelalte cazuri ancheta epidemiologică continuă. Au fost alertaţi medicii veterinari care au luat probe din carnea consumată şi a reieşit că aceasta era infectată cu trichinela spiralis. 56 de kg de carne au fost arse”, a precizat dr. Valentin Boldea, director Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.
Cei 12 internaţi sun 8 adulţi cu vârste cuprinse între 33 şi 54 de ani şi patru copii cu vâste cuprinse într 5 şi 14 ani. Ei sunt în stare destul de bună probleme pun aceia care au mâncat din carnea tocată crudă dar şi din cârnaţii cruzi afumaţi.
„Chiar dacă există carnea infectată cu trichinela atâta vreme cât ea este fiartă sau prăjită cum trebuie trichinela moare. Dar cei care gustă din carnea crudă sau crud-afumată se infectează. Trichineloza poate fi mortală fără tartament. Perioada de incubaţie a trichinelei e de 14 zile-21 zile de la consum. După ingestia imediată pot apărea în primele 2-3 zile simptome digestive dar nu sunt specifice şi mulţi nu le dau atenţie ,le pun pe seama altor afecţiuni”, a precizat dr. Mihaela Debita, Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.
Au dat 1400 de lei pe un poc care i-a băgat în spital
Familia Aurelia şi Marin Neacşu, din comuna gălăţeană Ghidigeni, sunt cei care au cumpărat porcul. ,,Am dat 1400 de lei pe el, era viu şi avea cam 250 de kg. Şi normal că am invitat şi rudele. Am mâncat şi cârnaţi afumaţi. Asta e nu ne-am gândit că e porcul bolnav. Ni s-a făcut rău dar nu imediat. Întâi copiilor le-a fost rău apoi femeilor.Altă dat duc porcul la analize ce să facem că acum stăm şi suferim,, spunea Marin Neacşu. Soţia lui Aurelia a fost printre primele care au avut de suferit. Ea şse simte şi mai rău stând la pat în perfuzii.,, Am gustat din carnea tocată să văd dacă e bună . Nu îmi mai trebuie niciodată să mănânc porc tăiat fără să îl ducem la analize. Niciodată nu am păţit aşa ceva,, spunea Aurelia Neacşu. În spital sunt şi membrii familiei Golodin , finii familiei Neacşu.,, Şi cu soţul şi cu cei trei copii suntem internaţi. Şi eu am gustat din carnea tocată crudă. Acum toţi suferim şi noi dar mai ales copii”, spunea Aurelia Golodin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro