Tribunalul Vaslui s-a pronunțat, vineri, în cel mai mare dosar de corupție în rândul medicilor judecat vreodată la nivelul județului. Trei ginecologi cunoscuți în comunitate au fost condamnați la închisoare cu executare pentru fapte de corupție, după ce ar fi primit bani să facă ilegal avorturi, inclusiv unor minore la care sarcina era destul de înaintată, așa cum se arată în rechizitoriul anchetatorilor.

Astfel, pedepsele variază între trei ani de închisoare, în cazul medicului Adrian Tănăsescu, pentru luare de mită, și patru ani și opt luni de închisoare pentru doctorițele Simona Botez și Doina Andrei, ambele găsite vinovate de luare de mită și fals intelectual.

Pe lângă închisoarea cu executare, cei trei medici au fost obligați și la plata unor amenzi penale. Astfel, medicii Simona Botez și Doina Andrei vor trebui să plătească câte 92.500 de lei fiecare, în timp ce colegul lor Tănăsescu are de achitat 18.000 de lei. Totodată, instanța le-a interzis celor trei ginecologi vasluieni să mai profeseze pentru o perioadă de cinci ani după ispășirea pedepsei.

Potrivit rechizitorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, medicii Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu au solicitat şi obţinut de la pacienţi, în perioada 2009 – 2015, sume de bani variind între 50 la 1.600 de lei, pentru efectuarea de acte în legătură cu activitatea de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale gratuite sau pentru îndeplinirea de acte contrare îndatoririlor de serviciu, precum şi efectuarea de întreruperi de sarcină la cerere, vârsta sarcinii fiind de peste 14 săptămâni.

Astfel, activitatea ilegală era disimulată, susţin anchetatorii, prin comiterea de infracţiuni de fals referitor la completarea inexactă a foilor de observaţie clinică cu privire la pacienţi”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Ancheta care i-a vizat pe cei trei medici a început în februarie 2015, atunci când Simona Botez şi Doina Andrei au fost reținute pentru luare de mită şi fals, în urma unor descinderi ale ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Simona Botez a fost prinsă în flagrant de către procurorii anticorupţie, după ce a primit 1.500 de lei de la un investigator sub acoperire pentru a face o întrerupere de sarcină. Tot atunci, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar și pentru cel de-al treilea medic, Adrian Tănăsescu.

Potrivit reprezentanţilor DGA, flagrantul a fost organizat la SJU Vaslui în urma unui denunţ formulat de un vasluian în septembrie 2014, după ce medicul Simona Botez ar fi pretins în 2 februarie 1.500 de lei pentru o întrerupere de sarcină. Concomitent cu organizarea flagrantului în care medicul a primit suma de 1.500 de lei, ofiţerii DGA au făcut şi o opt percheziţii la instituţii publice şi la locuinţele unor suspecţi pentru găsirea de probe necesare la dosarul de corupţie deschis în acest caz.

Medicii Doina Andrei și Simona Botez au stat aproape un an în arest preventiv ori arest la domiciliu, aceste măsuri preventive urmând a li se scădea din pedeapsa de executat.

Sentința Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Citește și: REPORTAJ: Irina Coșescu, prima nevăzătoare care a urcat pe un gheţar din Oceanul Arctic: „Viaţa mi-a arătat că sunt în stare de orice. Cerul este limita!“

Urmărește-ne pe Google News