În mai puțin de un an, 12 incendii au izbucnit în spitalele din România. Președintele României, Klaus Iohannis, a avut reacții publice la cele soldate cu zeci de morți, iar mesajele transmise au fost similare: se doresc măsuri urgente pentru a preveni astfel de tragedii. 

14 noiembrie 2020. Zece pacienți au murit în urma incendiului din secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț

Inițial, șeful statului a transmis, în seara în care s-a produs incendiul, un mesaj de condoleanțe pe pagina de Facebook. 

A doua zi, președintele României a revenit cu noi declarații, în care solicita să se afle rapid cum a fost posibil incendiul. Mesajul a fost transmis la ieșirea din biserica din Piața Mare a Sibiului, unde Iohannis a precizat că a mers să se roage pentru victime. 

„Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România.”

Întrebat atunci de un jurnalist dacă s-ar putea repeta o astfel de tragedie și în alte spitale, președintele României a răspuns: „Doamne ferește! Doamne ferește să se repete tragedia!”.

La trei zile de la tragedie și în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a afirmat că autorii morali ai incendiului de la Piatra Neamț sunt „baronii roșii” și „autoritățile locale pesediste”, care „pun permanent piedici deciziilor guvernamentale, nu alocă resurse suficiente, nu aplică standarde ridicate și preferă improvizații care, în cele din urmă, în mod tragic, fac victime”.

„Această situație nu poate continua așa. România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea, votul din 6 decembrie este mai important decât oricând, pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucție a României, pe care eu, împreună cu Guvernul PNL, ne-am asumat-o”, a declarat șeful statului. 

29 ianuarie 2021. 20 de pacienți au murit în urma incendiului de la „Matei Balș” din București

La două luni de la tragedia din Piatra Neamț, președintele Iohannis și-a depolitizat complet discursul. A vorbit, însă, din nou despre soluții și reforma sistemului de sănătate. A făcut-o în ziua incendiului, chiar din curtea Institutului „Matei Balș”, avându-l alături pe ministrul Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu. 

„Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut, nu de mult, o tragedie la Piatra Neamț, avem acum aici, la «Balș», au fost incendii mai mici la alte spitale și, cu siguranță, vinovații vor fi sancționați.

Însă, după părerea mea, problema este mult mai amplă. După părerea mea, aici avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministru al sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România și aștept cât de curând primele idei, pentru a putea demara această reformă”.

1 octombrie 2021. Șapte pacienți mor în urma focului din secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța

Klaus Iohannis s-a declarat „îngrozit” de tragedia care a avut loc vineri dimineață. Șeful statului a subliniat că este „o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”.

Prima reacție a președintelui României a venit printr-un comunicat publicat pe presidency.ro.

„Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți”, se arată în textul declarației lui Iohannis. 

„Am cerut premierului și ministrului sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară. Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”, a mai transmis președintele României.

Ulterior acestui mesaj, de la Aachen, Germania, acolo unde primește Premiul internaţional „Carol cel Mare” pentru unitatea Europei, Iohannis i-a invitat pe cei prezenți la ceremonie să țină un moment de reculegere.

„Voi începe cu o informație tristă. Astăzi a avut loc o mare tragedie în România, într-un spital din Constanța. A fost un incendiu și, din păcate, au murit șapte pacienți. Vă rog frumos pe toți, împreună cu mine, să păstrăm un moment de reculegere! Vă rog să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Spitalul din Constanța!”, a spus Iohannis.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News