Dintre investitorii de succes de pe bursă care au câștigat milioane și care acceptă să-și dezvăluie secretele, aproape toți spun că e destul de puțin important felul exact în care au investit banii. Hazardul dă cel mai adesea peste cap chiar și cele mai minuțioase sau mai complicate evaluări.
Ceea ce face diferența, în schimb, este atitudinea mentală și aderarea la un set neclintit de principii care trebuie respectate indiferent de starea emoțională dintr-un moment sau altul.
1. Nu conduce mașina cu ochii în oglinda retrovizoare!
Metafora se referă la situația în care investitorii care observă că o acțiune a tot crescut decid să o cumpere sperând că va continua să crească în același ritm la nesfîrșit. În realitate, este adesea posibil să fi intrat în joc târziu, când deja acțiunea era supraevaluată, și să piardă o mare parte din bani finanțând astfel câștigurile celor dinainte.
Același lucru se întâmplă și cu veniturile personale: este posibil ca ele să intre pe o tendință de creștere la un moment dat, fapt care încurajează schimbarea completă a stilului de viață. Însă cel mai adesea traseul financiar al oricui este sinuos și apar inevitabil perioade de scădere. Iar ele sunt cu atât mai probabile cu cât creșterea a fost mai rapidă și mai surprinzătoare.
Prin urmare, folosește orice perioadă de creștere a veniturilor pentru a economisi surplusul, măcar pînă când ai economii care să-ți ajungă timp de un an.
2. Nu te lăsa luat de val!
Majoritatea oamenilor se comportă rațional din punct de vedere financiar, până când încep să câștige. După acest moment, majoritatea devin iraționali – adrenalina și energia preiau controlul asupra minții. Pe bursă, investitorii de succes sunt cei care nici nu se lasă purtați de entuziasm atunci când câștigă dar nici nu cad pradă disperării atunci când pierd.
La fel, cel mai mare inamic al finanțelor personale este schimbarea abordării față de risc. Există multe situații, dar să mergem pe un exemplu extrem ca să fie foarte clar. Tu și câțiva prieteni decideți să mergeți la cazino și să „vă distrați” cu câte 100 de lei, cu certitudinea că veți pierde banii. Toată lumea pierde, mai puțin tu, care pleci acasă cu 500 de lei. Tentația devine uriașă să te întorci acolo, cu speranța că banii se vor multiplica iar. Legea probabilităților spune că îi vei pierde pe toți, iar dacă totuși vei câștiga urmează să pierzi și mai mult în viitor. Dacă toți cei care au avut „norocul începătorului” nu s-ar mai întoarce niciodată să lase banii înapoi, cazino-urile ar da faliment.
3. Nu arunca bani buni după banii răi!
Cea mai frustrantă situație cu care se poate confrunta un investitor este aceea în care a cumpărat o acțiune cu un leu, a văzut-o cum crește până la doi lei apoi cum scade până la 50 de bani. Știe bine cum merge compania în care a investit și că de acum lucrurile nu mai pot merge decât în jos. Totuși, în loc să vândă și să recupereze ce se mai poate recupera, alege să păstreze acțiunea în speranța că poate-poate se va întoarce la un leu măcar pentru o zi, cât să apuce să vândă. De cele mai multe ori, ziua respectivă nu mai vine niciodată iar acțiunea se „stabilizează” în cele din urmă aproape de zero.
Același lucru se întâmplă, mai des decât realizăm, cu bugetul personal. Ai cumpărat de exemplu o mașină care se strică des și ale cărei reparații costă o mulțime de bani? Știi că nu mai poți să o vinzi decât cu o p pierdere de sute sau chiar mii de euro? De cele mai multe ori are sens să vinzi mașina și să îți iei adio de la bani decât să continui să îngropi bani în ea și să contabilizezi aceeași pierdere la fiecare un an – doi, la nesfârșit.
Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani!