UPDATE – ora 23.30: Nava, MarMalaita aparţine companiei germane MC-Schiffahrt, a anunţat într-un comunicat firma din Hamburg.

Cargoul sub pavilionul ţării caraibiene Antigua şi Barbuda a fost atacat joi în apropierea portului Douala, se precizează în comunicatul MAE rus.

Diplomaţii ruşi lucrează cu autorităţile din Camerun şi cu proprietarul vasului pentru „a facilita eliberarea promptă a cetăţenilor ruşi”.

MC-Schiffahrt a precizat că în total 12 membri ai echipajului se aflau la bordul cargoului.

„Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile implicate şi vom face toate eforturile pentru a le sprijini şi le ajuta până când marinarii se vor întoarce în siguranţă acasă”, a precizat compania într-un comunicat de pe site-ul său.

Naţionalităţile celorlalţi membri ai echipajului nu au fost dezvăluite.

17 marinari „asiatici şi europeni” au fost răpiţi în urma atacării a „două nave ancorate” în largul portului Douala, a declarat anterior pentru AFP Noel Choong, şeful centrului de informare asupra pirateriei din cadrul Biroului Maritim Internaţional, cu sediul central în capitala malaeziană Kuala Lumpur. Un membru al serviciilor de securitate cameruneze a confirmat informaţia, sub rezerva anonimatului.

Potrivit surselor citate iniţial, cei 17 erau din China (nouă) şi Ucraina (opt).

Răpirile pentru răscumpărări reprezintă un fapt obişnuit în apele din vestul Africii, străinii fiind vizaţi frecvent.

Știrea inițială: Nouă marinari chinezi şi opt ucraineni au fost răpiţi joi în cursul unui atac asupra a două nave comerciale de către piraţi în apele teritoriale ale Camerunului, au declarat responsabili ai acestei ţări şi Biroul Maritim Internaţional (BMI), cu sediul la Kuala Lumpur.

„17 chinezi şi ucraineni au fost răpiţi”, a afirmat un responsabil al autorităţilor maritime din Camerun, sub rezerva anonimatului, precizând că „nouă marinari chinezi au fost răpiţi într-un atac asupra navei lor comerciale”.

Potrivit acestuia, atacurile au fost comise „probabil” de piraţi nigerieni, obişnuiţi ai acestui gen de răpiri pentru a obţine răscumpărări în Golful Guineei, considerat unul din cele mai periculoase din lume.

„Persoanele răpite sunt marinari civili”, a precizat un responsabil maritim camerunez, citat de Agerpres, adăugând că cele două nave transportau mărfuri.

După răpiri, căutările au fost lansate, începând din Douala şi Cotonou, potrivit unei surse cameruneze.

72% dintre răpiri şi 92% din luările de ostatici în mare înregistrate de BMI în lume au loc în Golful Guineei, în special în largul Nigeriei, Republicii Guineea, R.Togo, Beninului şi Camerunului.

În majoritatea cazurilor, piraţii nigerieni sunt cei care atacă navele şi răpesc marinari cu scopul obţinerii de răscumpărări pentru eliberarea acestora.

Urmărește-ne pe Google News