După lansarea, anul trecut, a autotestului pentru depistarea HIV, un instrument inovator, unic în piață, compania farmaceutică Mylan, prezentă în România din anul 2015 în urma preluării portofoliului companiei Abbott EPD, introduce pe piaţa națională medicamentul Darunavir, în două doze – 400 mg și 600 mg, dar și combinaţia Emtricitabină/Tenofovir dispoproxil, oferind astfel pacienţilor HIV pozitivi alternative de tratament considerabil mai accesibile ca preț, în comparație cu variantele inovative existente deja pe piaţă, explică  Adrian Grecu, Country Manager Mylan România.

Alte molecule pentru tratamentul infecţiei HIV vor fi introduse pe parcursul anului 2018. O altă combinaţie, Tenofovir disoproxil, a fost lansată deja de către Mylan pe piața locală în cursul anului trecut.

Potrivit datelor Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), referitor la introducerea medicamentului generic Darunavir în licitaţiile din spitale -dacă cel puțin un produs generic ar fi introdus în 2018 – ar crea economii la bugetul național de sănătate de cel puțin 24,2 millioane lei (5,2 milioane euro). Astfel, reducerea cheltuielilor ar crește accesul pacienților din România la tratamentul pacienţilor cu HIV, totodată generand economii ce ar putea fi utilizate de către autorităţi pentru a acoperi alte nevoi din sistemul de sănătate, mai spune Grecu.

 „Încă din anul 2007, compania  oferă acces la terapii antiretrovirale de calitate în peste 100 de țări. Astăzi, peste 40% din toți pacienții din lume care urmează un tratament pentru HIV/SIDA folosesc și depind de un produs antiretroviral al companiei. Pe piața românească se depun încă multe eforturi pentru a ține sub control afecțiunea HIV/SIDA și suntem mândri să lansăm produse ca Darunavir și Emtricitabină/Tenofovir, precum și alte molecule generice, pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratament și a realiza economii importante la bugetul sistemului de sănătate”, spune Adrian Grecu, Country Manager Mylan România.

Cheltuilelile pentru tratamentul HIV în Programul Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA au urcat anul trecut la 286,7 milioane lei (circa 62 millioane euro), în timp ce valoarea întregii piețe de medicamente pentru tratamentul HIV a fost de 342,4 milioane lei (circa 75 milioane euro), potrivit datelor Cegedim, de la finalul lunii decembrie 2017.

Compania Mylan, în parteneriat cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) și Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, a derulat în 2017 o campanie educațională pentru testarea HIV și depistarea virusului încă din faza incipientă. Compania va continua să susțină comunitatea pacienților HIV din România prin proiecte care sprijină informarea în jurul acestui subiect.

”Din păcate, comsumul de generice este în România de 25 la sută , iar cel al inovativelor de 75%. La nivelul bugetului actual, ponderea dintre consumul de generice și de inovative ar trebui să fie de 40% generice și 60 % inovative”, mai spune Adrian Grecu.

În România, Mylan are un portofoliu diversificat de produse pentru îngrijirea sănătății, unele dintre medicamentele produse fiind disponibile pacienților români de peste 20 de ani. Compania are în prezent 130 de angajați în România.

Mylan este o companie farmaceutică internațională dedicată stabilirii de noi standarde în domeniul tratamentului medical. Compania oferă un portofoliu de peste 7.500 de produse în întreaga lume, inclusiv terapii antiretrovirale de care depind mai mult de 40% din persoanele tratate pentru HIV/SIDA la nivel global. Portofoliul de produse este disponibil în mai mult de 165 de țări și teritorii, fiind unul dintre cei mai mari producători internaționali de ingrediente farmaceutice active.

 
 

Urmărește-ne pe Google News