Reducerea deplasărilor
Uneori ai impresia că ajungi mai repede cu mașina într-un loc unde ai de rezolvat ceva. În realitate, dacă vei calcula timpul petrecut în trafic și pentru a căuta un loc de parcare, vei constata că nu este adevărat. Una dintre soluții este să te folosești de tot ceea ce se poate rezolva online sau la telefon.
De exemplu, dacă trebuie să mergi la bancă, informează-te mai întâi dacă serviciul de care ai nevoie nu poate fi rezolvat la telefon sau online. Eliberarea unui card online, aprobarea unui credit sau deschiderea unui cont sunt servicii care pot fi rezolvate în prezent printr-un simplu click.
În mod ideal, doar o zi pe săptămână ar trebui să fie rezervată cumpărăturilor. Însă, și în cazul acestora se poate apela la varianta online, iar costurile de livrare merită timpul economisit. Pentru alte deplasări obligatorii, încearcă să faci aranjamente cu partenerul de viață, alți părinți, prieteni, vecini, pentru a profita la maximum de timp și de mașină.
Planificarea mai atentă a timpului
Unul dintre principalele motive pentru care simți că nu ai suficient timp la dispoziție este lipsa de organizare. Mulți oameni consideră că planificarea prea mult în avans duce la pierderea factorului spontaneitate în viața de zi cu zi, dar acest lucru este fals. În realitate, există o mulțime de sarcini care se repetă zilnic sau săptămânal, indiferent că îți place sau nu. Deci, atunci când aceste lucruri obligatorii sunt planificate și organizate în avans, ele devin „automate” și nu mai este nevoie să aloci prea mult timp gândindu-te la ele. Îți rămâne destul timp pentru a face apoi lucrurile pe care le iubești cu adevărat.
De asemenea, multitasking-ul poate fi un obicei care să te ajute să economisești timp. Poți viziona emisiunile preferate în timp ce calci rufe sau pregătești legumele pentru cină. Orice sarcină care nu necesită prea multă implicare a creierului poate fi realizată în timp ce vizionezi un film sau un episod din serialul preferat.
Delegare și responsabilizare
Dacă faci parte dintre acele persoane care cred că lucrurile sunt bine făcute numai atunci când le faci tu, trebuie să renunți la această atitudine. Nu ezita să ceri ajutorul celor cu care locuiești, indiferent de vârsta lor. Există multe sarcini pe care partenerul de viață sau copiii le pot face.
De exemplu, atunci când faci curățenie, cei mici pot fi de mare ajutor. Dă-le o cârpă și cere-le să șteargă praful. Cei mici pot și trebuie să învețe că au un rol de jucat în gestionarea treburilor casnice. Ei ar trebui, de la o vârstă fragedă, să știe că participarea lor este necesară. Pune-i să așeze farfuriile și tacâmurile în chiuvetă sau în mașina de spălat vase după ce au mâncat sau cere-le să își facă ordine în jucării cu 15 minute înainte de povestea de seară. În mod evident, sarcinile trebuie alese în funcție de vârsta lor.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de faptul că nu are rost să te stresezi constant. Ziua va avea mereu doar 24 de ore. Să ai o viață profesională, una de familie și o casă perfect organizate nu trebuie să devină scopul principal. Acesta ar trebui, de fapt, să fie petrecerea timpului de calitate cu cei pe care îi iubești, inclusiv cu tine însăți/ însuți.
Sursă foto: Shutterstock